Image

“Kyllä se tästä keväällä piristyy” -mantran tilalle toimintaa – Milla Törmälä, Vatupassi Törmälä Oy

Kirjoittaja: Milla Törmälä

Image

Milla Törmälä

Toimitusjohtaja, Vatupassi Törmälä Oy, hallituksen jäsen, Teknisen Kaupan Liitto

”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”

 – Tove Jansson (Tuutikki, Taikatalvi)

Riittääkö optimismi enää? Tuntuu, että olemme jo pitkään eläneet odotusvaiheessa – odottaen korkojen laskua, geopoliittisen tilanteen rauhoittumista tai talouden piristymistä. Mutta entä jos loputtoman odottamisen sijaan keskittyisimme siihen, mihin voimme oikeasti vaikuttaa? Sosiaalisessa mediassa suosiota saanut Let them -ajattelu muistuttaa meitä siitä, että energia kannattaa suunnata omaan tekemiseen sen sijaan, että murehtisimme asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Voisiko tämä ajattelutapa olla avain myös liiketoiminnan ja työyhteisöjen kehittämiseen epävarmuuden keskellä?

Jopa teflon-pintaiset optimistit ovat varmasti jo viime aikoina kyllästyneet luomaan uskoa tulevaan ja toistelemaan samaa mantraa talouden ja markkinoiden piristymisestä, jos vaan korot lähtevät laskuun, jos sota loppuu, jos Amerikan tilanne ei eskaloidu, jos sitä tai tätä, niin kyllä tämä tästä. Loputon säästäminen, kiristäminen ja toivominen paremmasta huomisesta on masentava tapa elää tai johtaa yritystä.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt Mel Robbinsin Let them-teoria on villinnyt ympäri maailmaa tavan tallaajia ja julkisuuden henkilöitä siinä määrin, että ihmiset ovat alkaneet tatuoida ihoonsa ”Let them” tekstin muistutukseksi itselleen. Karkeasti tiivistettynä Let them -teoriassa on kyse siitä, että on turha stressata asioista, joihin ei voi vaikuttaa. On turha kuluttaa omaa aikaa ja energiaa murehtimalla tai ärsyyntymällä toisten tekemisistä, valinnoista tai sanomisista. Ihminen voi loppuen lopuksi vaikuttaa vain omaan tekemiseensä ja siihen, kuinka suhtautuu tai kuinka suuren painoarvon antaa muiden tekemiselle.

Let them -teorian omaksuminen ei välttämättä olisi huonompi ohjenuora myös liike-elämään.

Voisiko sen punaisen langan ja valon pilkahduksen sittenkin löytää hiomalla omaa toimintaa timanttiseksi?

Taloustilanne on masentava, mutta se ei parane voivottelemalla. Ilmassa on paljon epävarmuutta, mutta kun kaikki on oikein epävarmaa, niin toisaalta kaikki on vielä mahdollista. Kuka sopeutuu parhaiten ja löytää punaisen langan epävarmuuden keskellä selviää todennäköisimmin voittajana. Kyse ei niinkään ole muutosjohtamisesta vaan johtamisesta muutoksessa, kun ainoa varma asia on muutos. Yrityksien johdoilla on nyt paikka keskittyä parantamaan omaa tekemistä ja ravistelemaan totuttuja toimintamalleja.

Sama pätee työntekijöihin, oma työpaikka ja sen kulttuuri on juuri sellainen kuin ihmiset yrityksen sisällä. Jokaisen on helpompi syyttää ongelmista jotain muuta kuin itseään. Onko työpaikalla huono ilmapiiri tai eikö työkaveri tai esimies tee omaa työtään riittävällä tasolla?

Jos työpaikoilla otettaisiin Let them – teoria käyttöön ja jokainen kantaisi oman vastuunsa niistä asioista, joihin itse voi vaikuttaa, paranisiko kaikkien hyvinvointi ja sitä kautta myös koko yrityksen toiminta? Jokainen meistä voi päättää millaista ilmapiiri luo ympärilleen, mitä minun mukanani tulee työpaikalle. Asiakkaat, jotka kokevat asiakaspalvelun olleen erinomaista ovat yleensä niitä, joiden odotukset ovat ylittyneet palvelun osalta.

Jos jokainen johtaja, esimies ja työntekijä päättäisi ylittää työkavereiden odotukset päivittäin lyhyissäkin kohtaamisissa, työhyvinvointi ja psykologinen turvallisuus varmasti nousi kohisten työpaikoilla, vaikkei taloustilanne lähtisikään nousukiitoon eikä uusia henkilökuntaetuja pystyttäisikään tarjoamaan.

Mitä jos parempia aikoja odotellessa päätetään kaikki tehdä tästä odotusajasta napsun parempi omalla toiminnallamme keskittymällä niihin asioihin, joihin voimme oikeasti vaikuttaa.

Milla Törmälä

Olen Vatupassi Törmälä Oy:n toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liiton hallituksen tuore jäsen ja kahden lapsen äiti. Olen Joensuusta kotoisin oleva yrittäjäsuvun kasvatti sekä neljännen polven naisyrittäjä. Konevuokrausalalta minulla on 24 vuoden kokemus, töiden ohessa olen valmistunut Itä-Suomen yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi 2009 sekä tehnyt EMBA tutkinnon Henley Business Schoolista 2024.

Blogit

Kehityskeskustelu joulupukin kanssa – Mikael Kämpe, Ramirent...

Taas on yksi vuosi loppumaisillaan. Ikävä kyllä monikaan asia ei tänä vuonna mennyt toivottuun suuntaan, ja taloustilanne on edelleen haastava. Suomel...

Blogit

Tekeekö etätyö sittenkään autuaaksi – Pia Heinänen-Alasaari,...

Melkein viisi vuotta sitten jouduimme kaikki sopeutumaan uuden äärelle, kun koronapandemia iski maailmanlaajuisesti eristäen ihmiset koteihinsa. Tämä ...

Blogit

Mikä on hyvää byrokratiaa – Mikko Teittinen, Bang & Bonsomer...

Hyvä byrokratia tarkoittaa järjestelmää, jossa prosessit ja menettelyt ovat selkeitä, tehokkaita ja oikeudenmukaisia. Se edistää yhteisten tavoitteide...