Image

Mikä on hyvää byrokratiaa – Mikko Teittinen, Bang & Bonsomer Group Oy

Kirjoittaja: Mikko Teittinen

Image

Mikko Teittinen

Toimitusjohtaja, Bang & Bonsomer Group Oy

Hyvä byrokratia tarkoittaa järjestelmää, jossa prosessit ja menettelyt ovat selkeitä, tehokkaita ja oikeudenmukaisia. Se edistää yhteisten tavoitteiden saavuttamista ja varmistaa, että kaikki toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaisesti.

Näin sanoo tekoäly, kun juuri kysyin.  

Tästä voimme varmasti olla samaa mieltä. Ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät ympäristöön ja globaaliin sosiaaliseen vastuuseen, ja on välttämätöntä, että myös yrityksille asetetaan erilaisia velvoitteita. Toimintaa pitää mitata ja tehdä läpinäkyväksi yhteisillä raportoinnin pelisäännöillä, jotta yritykset tietävät toimintansa vaikututukset ja voivat muuttaa toimintaansa kestävämmäksi. Koko arvoketjun läpinäkyvyys lisää kaikkien toimijoiden mahdollisuuksia tehdä omassa liiketoiminnassaan vastuullisia päätöksiä.  

Ongelmia on kuitenkin paljon.

Data ei ole yhtenäistä, standardit ovat vielä hyvin puutteellisia, ja tietojärjestelmät vastuullisuusraportointia varten ovat vasta kehitysvaiheessa. Uudet raportointivaatimukset vääristävät myös kilpailua. Pienet yritykset eivät kykene resurssoimaan tarvittavaa osaamista, mitä vastuullisuusraportointi vaatii. Tämä on haaste erityisesti tekniselle kaupalle, koska monet alan yritykset ovat pieniä tai keskisuuria, mutta kilpailevat markkinoilla suurien valmistajien kanssa. Isot loppuasiakkaat edellyttävät kuitenkin kaikilta toimittajilta samaa data ja raportteja, vaikka lainsäädäntö ei sitä pieniltä toimijoilta vielä vaatisikaan. Talouden dynamiikan kannalta ei ole positiivista, jos pienet ja ketterät toimijat eivät pärjää markkinoilla. 

On tärkeää, että lainsäätäjät ja sääntelyviranomaiset harkitsevat tarkkaan, miten uusia raportointivaatimuksia sovelletaan eri kokoisiin yrityksiin. Tarvitaan tasapaino, joka mahdollistaa vastuullisuuden edistämisen ilman, että se asettaa kohtuutonta kuormaa. Vaatimuksia tulee lisätä asteittain ja yhteisten standardien ja toimintamallien luominen on välttämätöntä.  

Kolikon kääntöpuolella on tarpeettomien normien purku.

Kun uusia velvoitteita luodaan, tulisi vanhentuneita ja tarpeettomia normeja purkaa määrätietoisesti. Nyt byrokratian määrä lisääntyy vuosittain.    

Kaikesta huolimatta, pidän vastuullisuusmittareita ja läpinäkyvää raportointia välttämättömänä.  Ne pakottavat yritykset toimiin. Yrityksillä ja markkinataloudella näyttää olevan politiikkaakin merkittävämpi rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.    

Kirjoittaja on Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen.

Kansikuva: Tekoäly DALL·E:n näkemys maailmasta ilman turhaa byrokratiaa.

Aiemmat Mikon kirjoitukset

Blogit

Kehityskeskustelu joulupukin kanssa – Mikael Kämpe, Ramirent...

Taas on yksi vuosi loppumaisillaan. Ikävä kyllä monikaan asia ei tänä vuonna mennyt toivottuun suuntaan, ja taloustilanne on edelleen haastava. Suomel...

Blogit

Tekeekö etätyö sittenkään autuaaksi – Pia Heinänen-Alasaari,...

Melkein viisi vuotta sitten jouduimme kaikki sopeutumaan uuden äärelle, kun koronapandemia iski maailmanlaajuisesti eristäen ihmiset koteihinsa. Tämä ...

Blogit

Minne menet Eurooppa? – Mikko Pasanen, Telko Oy

Syyskuun alussa kokoontui monisatapäinen joukko eurooppalaisia kemian alan jakelijoita sekä teollisuuden edustajia keskustelemaan Euroopan suunnasta j...