Image

Kaupan vapaus koetuksella – mitä tuontitullien kasvu merkitsee tekniselle kaupalle Suomessa?

Kirjoittaja: Lauri Leskinen

Image

Lauri Leskinen

Johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto

Kansainvälinen kauppa käy kuumana, eikä valitettavasti pelkästään positiivisessa mielessä. Viimeisimmät Yhdysvaltojen asettamat tullit ovat nostattaneet vastatoimia ympäri maailmaa, ja jännitteet uhkaavat kasvaa täysimittaiseksi kauppasodaksi. Tässä tilanteessa erityisesti kaupan ala seuraa tapahtumia tarkasti: tuonti on suomalaiselle elinkeinoelämälle kriittinen lenkki, jota ilman ei ole vientiäkään.

Yhdysvaltojen nykyinen tullipolitiikka pohjautuu näkemykseen, jossa neuvotteluasemaa vahvistetaan yksipuolisin toimin. Vastaus Kiinasta oli nopea: korkeat vastatullit. Euroopan unioni puolestaan tasapainoilee ratkaisujen ja vastatoimien välillä: on valmiutta edistää kauppasopimuksia, mutta myös tarvetta varautua tilanteen kärjistymiseen. Komissio on keskeyttänyt lisätullien soveltamisen ainakin huhtikuun puoliväliin, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Suomen teknisen kaupan kannalta kehityssuunta on huolestuttava

Teräs ja alumiini ovat olleet erityisesti Yhdysvaltojen tullipolitiikan kohteina, ja tämä näkyy suoraan teknisen kaupan toimitusketjuissa ja hinnoittelussa. Lisäksi kone- ja laitetoimittajat, jotka tuovat osia Yhdysvalloista tai Kiinasta, joutuvat arvioimaan varastointia, sopimuksia ja hintoja uudelleen. Vaikutukset eivät ole välittömiä – monella maahantuojalla on vielä varastoja entisillä hinnoilla hankituista tuotteista, mutta hintapaineet kasvavat varastojen tyhjentyessä.

On tärkeää huomioida, että mahdolliset hinnannousut ovat yrityskohtaisia. Jokainen toimija tekee omat ratkaisunsa sen mukaan, millaiset mahdollisuudet sillä on sopeutua tilanteeseen. Esimerkiksi 25 prosentin lisätullin sisällyttäminen hintaan ilman vaikutuksia loppuhintaan on monelle haaste.

Kilpailun kiristyessä kauppavirrat ohjautuvat uudelleen

Jos, tai pitäisikö sanoa kun, amerikkalaistuotteet kallistuvat tai niihin kohdistuu epävirallisia boikotteja, eurooppalaisilla ja muualta tuoduilla tuotteilla voi olla edessään kysyntäpiikki. Tämä tuo mahdollisuuksia, mutta myös vaatimuksia toimitusvarmuudelle ja hintakilpailukyvylle.

Kaupan alan kannalta tärkein viesti on selkeä: tarvitsemme avoimen ja ennakoitavan tuontijärjestelmän, jossa kansainvälisen kilpailun ehdot ovat tasapuoliset ja läpinäkyvät. Tullipolitiikan ei tulisi olla pelinappula muissa poliittisissa väännöissä, sillä kauppapolitiikan tehtävänä on tukea kasvua, kilpailukykyä ja kuluttajien etua.

Toivottavasti diplomatia, järki ja yhteistyön henki nousevat voitolle. Maailmantalous ei kaipaa esteitä, vaan siltoja.

Tämä kirjoitus on osa TEKtalk-blogisarjaa, joka pureskelee teknisen kaupan ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä. Tarjoamme syvällisiä pohdintoja ajankohtaisista aiheista, avaamme markkinanäkymiä ja tarkastelemme, miten maailmanlaajuiset ilmiöt ja trendit vaikuttavat tekniseen kauppaan Suomessa. Seuraamalla LinkedInissä hashtagia #TEKtalk bongaat kirjoituksemme tuoreeltaan.

TEKtalk

Englannin kieli ei kelpaa myrkytystietokeskuksen ilmoituksis...

Teknisen Kaupan Liitto seuraa aktiivisesti alaamme koskevaa lainsäädäntöä ja pyrkii vaikuttamaan siihen, ettei yrityksiin kohdistu tarpeetonta hallinn...

TEKtalk

Suomea uhkaa ammatillisen osaamisen vaje

Tekninen kauppa on Suomessa keskeisessä asemassa teollisuuden ja rakentamisen tarpeiden täyttämisessä. Alamme toimittaa tuotteita, kuten raaka-aineita...

TEKtalk

Keisarin armollisesta myrkkyasetuksesta EU:n kemikaalilainsä...

Kemikaalijakelijoiden vuosikongressissa syyskuussa kysyttiin “Quo vadis Europe?” ja etsittiin kysymykseen vastauksia, tai no, ainakin tunn...