Geopoliittisia haasteita, sääntelykevennyksiä ja uusia kasvoja
Kirjoittaja: Markku Uitto
Markku Uitto
Toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto
Vuosi 2024 on ollut täynnä odottamattomia käänteitä niin geopoliittisesti kuin taloudellisesti. Euroopan unioni suuntaa uuteen aikakauteen Ursula von der Leyenin toisen komission johdolla, kun taas Yhdysvalloissa Donald Trump rakentaa sääntelykevennyksiin keskittyvää hallintoaan. Suomessa tekninen kauppa katsoo tulevaisuuteen ja odottaa talouden orastavaa elpymistä. Mihin suuntaan maailma kulkee, ja millaisia mahdollisuuksia se tuo mukanaan?
UUTISKIRJE | DOGESTA SYYSKOKOUKSEEN
Euroopan parlamentti hyväksyi uuden Euroopan komission, ja Ursula von der Leyenin toinen kausi pääsi alkamaan 1. joulukuuta. Tämä uusi komissio aloittaa työnsä keskellä monimutkaisia geopoliittisia jännitteitä ja taloushaasteita. Sota Ukrainassa ja Lähi-idässä, Donald Trumpin toinen presidenttikausi sekä Euroopan unionin heikentynyt talouskasvu luovat haasteellisen toimintaympäristön.
Komission agendalla korostuvat investointien houkutteleminen erityisesti energiasiirtymään ja puolustukseen. Samalla sääntelyä pyritään keventämään, mikä on ollut yksi eurooppalaisen kilpailukyvyn kompastuskivistä. Ilahduttavasti yritysten hallinnollisen taakan vähentäminen, esimerkiksi raportointivelvollisuuksien osalta, on nostettu korkealle tärkeysjärjestyksessä. Toivotaan, että keventäminen etenee. Pelätään, että se etenee hitaasti.
Trumpin DOGE ja Yhdysvaltojen sääntelyvallankumous
Samaan aikaan Yhdysvalloissa Donald Trumpin uusi hallinto on alkanut rakentua. Yksi mielenkiintoisimmista avauksista on Elon Muskin ja Vivek Ramaswamyn johtama uusi "virasto", DOGE (Department of Government Efficiency). Sen tavoitteena on leikata liittovaltion 6,7 biljoonan dollarin budjetista 30 % eli peräti 2 biljoonaa dollaria. Musk laati työpaikkailmoituksen radikaalilla, mutta tyypillisellä tyylillään:
"Tarvitsemme korkean älykkyysosamäärän omaavia, pientä hallintoa kaipaavia vallankumouksellisia, jotka suostuvat työskentelemään yli 80 tuntia viikossa epäviihdyttävän menojen leikkaamisen parissa. Tämä on pitkäveteistä työtä, saat paljon vihollisia ja palkkaa ei tule. Mahtava mahdollisuus!"
DOGEn tavoitteet ja mahdollinen vaikutus eivät jää huomaamatta Euroopassa. Kun hallinto pienenee, niin sääntely entisestään vähenee. Yhdysvaltain ja EU:n ero saattaakin edelleen kasvaa akselilla markkinatalous vastaan sääntely. Innovaatioiden ja investointien virta suuntautuu usein vähemmän säädeltyyn ympäristöön, mikä voi asettaa Euroopan jälleen heikompaan asemaan globaalissa kilpailussa.
Liiton syyskokouksen päätökset ja katsaus talouteen
Teknisen Kaupan Liiton syyskokous 28. marraskuuta toi mukanaan uusia kasvoja hallitukseen. Uusiksi jäseniksi valittiin Marek Hintze (Hedengren Oy Ab) ja Milla Törmälä (Vatupassi Törmälä Oy). Puheenjohtajana jatkaa Ramirent Finlandin Mikael Kämpe.
Syyskokouksen jälkeen Danske Bank Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki esitteli yleisölle näkemyksensä Suomen ja maailmantalouden tilanteesta. Kuoppamäki tulkitsi ristiriitaisten signaalien viestivän talouden kääntymisestä loivaan nousuun, vaikka monen talous on yhä tiukoilla.
Hänen mukaansa kuluneesta vuodesta odotettiin ”normaalimpaa” – palvelusektorin hiipumista ja teollisuuden elpymistä. Miten sitten kävi: Teollisuuden elpyminen on ollut hapuilevaa, palvelusektorin vire on pysynyt kohtuullisen hyvänä ja inflaatio on laskenut ja palkkainflaatio maltillistunut hieman. Talouskasvu ei Kuoppamäen mukaan häikäise mutta ei ole ihan huonoakaan, ottaen huomioon että maakohtaiset erot kehittyneissäkin talouksissa ovat merkittäviä. Ekonomisti siis uskoo elpymiseen, mutta kasvu on epävarmalla pohjalla.
Kohti vuoden vaihdetta
Vuosi lähestyy loppuaan vauhdilla. Jouluun on enää alle kaksi viikko, ja pian kalenterit käännetään uuteen vuoteen. Toivottavasti vuosi 2025 tuo mukanaan valoisampia näkymiä niin geopoliittisesti kuin taloudellisesti.
Yhdessä eteenpäin – kohti uutta vuotta ja uusia mahdollisuuksia!