Image

Ihmistä tarvitaan aina -kampanja tuo ammattiosaajat keskiöön

Yrityksillä eri toimialoilla on suuri huoli ammattiosaajien saatavuudesta ja riittävyydestä. Teknisen Kaupan Liitto on mukana Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n käynnistämässä kampanjassa, joka yhteistyössä toimialaliittojen, koulutusalan toimijoiden ja aktiivisten yritysten kanssa nostaa esille osaavat ihmiset tärkeiden ammattien takana.

Kampanjan perusviestinä on: ammattiosaamista ei voi korvata – siksi ihmistä tarvitaan aina. Tavoitteena on puhua inhimillisellä otteella ammatillisista osaajista, sanoo EK:n puheenjohtaja Jaana Tuominen:

”Kaiken keskiössä on ihminen – hän on enemmän kuin työvoiman resurssi, nuppiluku tai käsipari. Nostetaan siis yhdessä näkyville eri tehtävissä toimivia eri ikäisiä ammattilaisia. Kyse ei ole vain nuorista, vaan työelämässä tarvitaan myös kokeneita konkareita ja Suomeen muuttaneita. Heillä jokaisella on oma tarinansa kerrottavana.”

EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajan Tuomas Peren (Pintos Oy) mukaan ammattiosaaminen on yritysten arvokasta ydintä:

”Suomi ei pyöri päivää, tuntia tai minuuttiakaan ilman ammattiosaajia. He ovat myös etulinjassa ottamassa käyttöön uutta teknologiaa ja moderneja työtapoja. Jatkuva panostus korkeatasoiseen ammattiosaamiseen pitää Suomen kilpailukyvyn kunnossa. ”

Myös Teknisen Kaupan Liitto liputtaa vahvasti ammatillisen osaamisen arvostuksen nostamisen puolesta.

”Suuri pula nyt ja tulevaisuudessa kohdistuu ammatillisen koulutuksen saaneisiin osaajiin. Tämä monesti unohdetaan. Teknisen kaupan yrityksissä tämä näkyy muun muassa asentajien, koneistajien ja mekaanikkojen puutteena. Kaikki nuoret eivät halua opiskella teoriaa useita vuosia, vaan oppia tekemään asioita enemmän käsillään ja käytännön läheisesti – ja päästä nopeammin sisään työelämään”, liiton toimitusjohtaja Markku Uitto viestii.

Uiton mukaan tarvitaan lukuisa määrä toimenpiteitä, jotta varmistamme, että Suomi ei pysähdy.

”Ammatillinen osaaminen ja ammatillisen opetuksen arvostuksen nostaminen korkeammalle tasolle yhteiskunnassamme on ensimmäinen askel, joka tulee tehdä. Sen jälkeen tarvitaan toimenpiteitä sekä oppilaitoksissa että yrityksissä. Tukemalla sekä ammatillista koulutusta että yrityksiä varmistamme, että elinkeinoelämän pyörät pyörivät, nuoret pääsevät töihin ja hyvinvointivaltion rahoitus turvataan.”

Lue lisää kampanjasi­vuilta:
ihmistätar­vi­taa­naina.fi

Kuvat: Paeiz, logistiikan opiskelija, Keuda / EK

Image