Image

Moottoripyörien ensirekisteröinneissä laskua 6,9 % – talouden synkkä vuosi 2023 kuritti kauppaa vain hellästi

Viiden perättäisen kasvuvuoden jälkeen moottoripyörien ensirekisteröinnit taittuivat Suomessa 6,9 prosentin laskuun vuonna 2023. Parhaiten kaupaksi kävivät isommat ja kalliimmat pyörät. Euroopassa kasvu jatkui edelleen reippaana.

”Maahantuojat ja myyjät näkevät pienen notkahduksen torjuntavoittona, sillä yleisen taloustilanteen synkeys olisi voinut säikäyttää ostajat kaupoista rumemmankin luvun verran. Koronavuodet kirittivät moottoripyöräkaupan reippaaseen kasvuun, joten nyt nähtiin kohtuullinen korjausliike”, kuvailee Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Uusia moottoripyöriä rekisteröitiin viime vuonna 3538 kappaletta (3800 kpl vuonna 2022). Edellisistä vuosista poiketen parhaiten kävivät kaupaksi isommat ja kalliimmat moottoripyörät, mikä Tuomiston mukaan kertoo moottoripyöräilyn vahvasta roolista nimenomaan vapaa-ajan harrastuksena.

Image

Myynti kuutioluokittain

Viime vuoden notkahduksesta huolimatta moottoripyöräkauppiaat suhtautuvat alkavaan kauteen odottavin mielin. Moottoripyörähankintaa harkitseville positiivinen viesti on se, että kaikenkokoisten moottoripyörien saatavuus on varsin hyvällä tasolla.

”Korkojen nousun pysähtyminen antaa positiivista signaalia, joka vaikuttaa koko talouden läpi aina moottoripyörän hankinnan rahoitukseen asti. Vaikka mittausten mukaan kuluttajaluottamus on vielä heikolla tasolla, tunnelma on Tilastokeskuksen mukaan parantunut hieman vuoden takaisista pohjalukemista”, Tuomisto sanoo.

Euroopassa moottoripyöräilybuumi ei osoita jäähtymisen merkkejä

Euroopan moottoripyörävalmistajien liiton ACEMin mukaan uusien moottoripyörien rekisteröinnit viidellä Euroopan suurimmalla markkina-alueella (Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta) kasvoivat peräti 11,8 prosenttia vuonna 2023.

”Kasvuluvuista voi tulkita, että moottoripyörät ovat vakiinnuttaneet asemansa arjessa, kun ihmiset etsivät näppäriä kulkupelejä jokapäiväiseen liikkumiseen suurkaupungeissa”, Tuomisto kertoo.

MP-messut kauden kick-off helmikuussa

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto on MP 24 -messujen toimeksiantaja. Kaikkien aikojen suurimmat MP 24 -messut järjestetään 2. – 4.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa ja edustettuna ovat kaikki merkittävimmät moottoripyörämerkit. Vuonna 2023 MP-messuilla vieraili 56 000 motoristia.

”MP-messujen rooli kauden kick-offina on merkittävä. Myyjillä on kova motiivi aloittaa kauden myynti hyvillä lukemilla. Nuorille on paljon tilaa harrastajien joukossa, joten MP-messujen vahvistunut tarjonta nuorten kuskien suuntaan on tärkeä aloite”, toteaa Tuomisto.

Lisätietoja:

Jarkko Tuomisto, Dealer Network and Development Manager, KTM Nordic, Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja, jarkko.tuomisto@ktm.com

Lauri Leskinen, johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto, lauri.leskinen@tekninen.fi

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto on moottoripyöriä, mopoja ja niihin liittyviä palveluita markkinoivien maahantuojien foorumi, joka tukee jäsentensä kilpailukyvyn kehittymistä. Moottoripyöräjaoston tavoitteena on profiloida toimialaa ja edistää alan näkyvyyttä yhteistoiminnassa keskeisten sidosryhmien kanssa. Moottoripyöräjaoston jäsenet vastaavat merkittävimmästä osasta Suomen moottoripyörä- ja mopotuontia.