Image

Nyt on hyvä hetki perehdyttää ja kouluttaa uusia osaajia

Kirjoittaja: Lauri Leskinen

Image

Lauri Leskinen

Johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto

Elämme poikkeuksellisia aikoja, kun taloudellinen epävarmuus leimaa valitettavasti monien yritysten toimintaa. Hiljainen ajanjakso, joka on seurausta yleisestä taloustilanteesta, voi kuitenkin tarjota ainutlaatuisen mahdollisuuden yrityksille:

Nyt on järkevä aika taklata osaamisvajetta, sillä kun talous alkaa jälleen kasvaa, tarvitaan taas osaamista ja osaajia.

Kun yrityksillä on edessään epävarmoja näkymiä ja talousvaikeuksia, monet ensimmäiset leikkaukset koskevat usein koulutus- ja kehitysbudjetteja. Tämä reaktio on ymmärrettävä, kun tavoitteena on ensisijaisesti leikata kuluja. Nyt on kuitenkin mahdollista kylvää kasvun siemeniä.

Osaaminen ei katso talouslukuja. Se on resurssi, joka säilyttää arvonsa ja jopa kasvattaa sitä ajan myötä. Kun tilauskirja on hetkellisesti ohuempi, on mahdollisuus käyttää ylimääräiset voimavarat henkilöstön taitojen kehittämiseen. Tämä sijoitus ei ole ainoastaan pidemmän aikavälin kasvun moottori, vaan myös tapa varautua tuleviin haasteisiin.

Historia on opettanut meille, että kun talous kääntyy nousuun, yritykset, jotka ovat panostaneet osaamiseen hiljaisina aikoina, ovat valmiimpia tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. Kasvun hetkellä ei ole aikaa odottaa, sillä nopea reagointi ja tehokas toiminta voivat olla kilpailuedun avaimia.

Koulutettu ja motivoitunut henkilöstö on valmiimpi kohtaamaan uudet haasteet ja tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. Se voi myös auttaa estämään kasvun pullonkauloja, kun organisaatio kasvaa nopeasti. Osaajien puute voi olla kasvun este, ja tämän välttämiseksi on järkevää investoida henkilöstön osaamiseen ennakoivasti.

Osaamisen kasvattaminen ei ole vain yrityksen näkökulmasta hyödyllistä, vaan myös työntekijöiden näkökulmasta. Henkilöstö arvostaa organisaatiota, joka panostaa heidän ammatilliseen kehittymiseensä. Tämä luo positiivista työilmapiiriä ja vahvistaa työntekijöiden sitoutumista organisaatioon.

Lisäksi, kun organisaatio panostaa osaamisen kehittämiseen, se lähettää selkeän viestin siitä, että se on valmis investoimaan tulevaisuuteen. Tämä voi parantaa yrityskulttuuria ja luoda vankan perustan pitkäaikaiselle menestykselle.

Johtopäätös: panos osaamisen kehittämiseen on viisas ja etupainoinen sijoitus huomiseen

Osaamisen kehittäminen kuuluu kiistatta yritysten ylimmän johdon pöydälle. Kulmahuoneissa pitää ennen kaikkea ennakoida, millaista osaamista tarvitaan tulevaisuudessa. Vaikka taloudellinen epävarmuus voi aiheuttaa haasteita, se tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä strategisia päätöksiä tulevaisuuden varalle.

Nyt on hyvä hetki perehdyttää ja kouluttaa uusia osaajia, jotta organisaatio voi kukoistaa tulevaisuudessa. Panos osaamisen kehittämiseen on investointi pitkäaikaiseen menestykseen.

”Tämä ala opitaan työn tekemisen kautta”, on teknisen kaupan alalla tuttu lausahdus.

Yksi liittomme olemassaolon oikeutuksista on se, että autamme jäsenyrityksiämme osaamisen ja kilpailukyvyn kehittämisessä. Siksi tarjoammekin vuosittain useita valmennus- ja koulutusohjelmia työn ohessa tapahtuvaan osaamisen kehittämiseen.

Kolme keskeisintä Verona Consultingin kanssa toteuttamaamme valmennusohjelmaa tähtäävät ratkaisumyynnin kehittämiseen, huoltohenkilöstön asiakasosaamisen vahvistamiseen sekä teknisen kaupan johdon ja esihenkilöiden valmentamiseen.

TEKLiideri

”TEKLiideri” auttaa kehittämään johdon ja esihenkilöiden henkilökohtaisia johtamistaitoja. Viiden kaksipäiväisen moduulin aikana vahvistetaan muun muassa strategista ajattelua, haastavia johtamistilanteita ja itsensä johtamista. Seuraava valmennus starttaa uudistettuna helmikuussa 2024. Lue lisää

Asiakasta haastava ratkaisumyynti

”Asiakasta haastava ratkaisumyynti” tarjoaa erityisesti yritysasiakkaita kohtaavalle myyntihenkilöstölle työkaluja asiakkaan tarpeen ymmärtämiseen ja ratkaisujen tarjoamiseen. Ohjelma koostuu neljästä päivän mittaisesta moduulista, joissa käsitellään muun muassa myyntiin valmistautumista, asiakkaan tarpeen tunnistamista ja kaupan päättämistä. Seuraava valmennusohjelma käynnistyy helmikuussa 2024. Lue lisää

Huollon valmennusohjelma

”Huollon valmennusohjelma” puolestaan on suunnattu huoltohenkilöstölle, jonka päätyö ei ole myynti, vaan huolto ja asiakaspalvelu. Kaksipäiväisessä ohjelmassa opitaan tunnistamaan asiakkaiden tarpeita, vahvistamaan asiakaskokemusta ja kehitetään myyntitaitoja. Seuraava valmennusohjelma käynnistyy maaliskuussa 2024. Lue lisää

Tämä kirjoitus on osa TEKtalk-blogisarjaa, joka pureskelee teknisen kaupan ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä. Joka kuukausi tarjoamme syvällisiä pohdintoja ajankohtaisista aiheista, avaamme markkinanäkymiä ja tarkastelemme, miten maailmanlaajuiset ilmiöt ja trendit vaikuttavat tekniseen kauppaan Suomessa. Seuraamalla LinkedInissä hashtagia #TEKtalk bongaat kirjoituksemme tuoreeltaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Blogit

Päivää, mitä herralle saisi olla? | Timo Lindström, Andreas ...

Kuluttajan roolissa olemme kuulleet miten meidän tulisi pienentää omaa hiilijalanjälkeämme. Sen vuoksi koemme parhaillaan vauhdikasta siirtymää sähköi...

Blogit

Rotatorin Wartiovaara: Ainoa mahdollisuus on muutos

Millainen tämä maailmantilanne nyt on?Eri näkökulmista se näyttäytyy eri tavoin, mutta ehkäpä se yhteinen lanka on että melko erikoinen.Jos katsotaan ...

Blogit

Mitä opimme vuodesta 2023?

Ennusteisiin nähden talouden puolella ei tänä vuonna suuria yllätyksiä nähty. Asuntokaupan täysstoppi ja asuntorakentamisen pysähtyminen yllättivät to...