Image

Teknisen Kaupan myynti 3Q 2022 – myynti ja varastot kasvussa

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 13 prosenttia edellisestä vuodesta. Kasvutahti jatkui samana kuin toisellakin neljänneksellä. Koko vuoden aikana jäsenyritysten myynti on kohonnut 16 prosenttia vuoden takaista suuremmaksi.

Toimialoista nopeimmassa nousussa olivat edelleen raaka-aineet 26 prosentin kasvullaan. Teollisuuden tuotteiden ja palveluiden myynti lisääntyi yli 12 prosenttia. Rakentamisen tuotteiden ja palveluiden myynti kasvoi myös 12 prosenttia. Kuluttajatuotteiden myynti jäi sen sijaan lähes viisi prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi.

Image

Kuva 1. 3 Q 2022 myynnit toimialoittain

”Vuoden kolmas neljännes jatkui jäsenyrityksissä edelleen myönteisissä merkeissä. Hintojen nousu kaunistelee kuitenkin lukuja. Joillain tuotealueilla myydyt määrät pienenivät selvästi, mutta kovan inflaation vetämänä myynnin arvo kehittyi edelleen hyvin. Selvästi vahvistuva ilmiö on varastomäärien voimakas nousu toimitusketjuissa, niin teknisen kaupan yrityksillä kuin myös niiden asiakkailla. Tavaraa on tankattu toimitushäiriöiden ja -viiveiden sekä hintojen nousun varalta. Kasvavalla varaston määrällä ja tuottajainflaatiolla sekä nousevilla koroilla on valitettavasti myös hintalappu. Käyttöpääomarahoituksen tarve onkin yrityksissä kasvanut merkittävästi”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Image

Kuva 2. Suhdannebarometrin tulokset 3Q 2022

”Vaikka monien indikaattorien mukaan euroalueen teollisuus olisi jo Q4:lla taantumassa, näyttäisivät loppuvuosi ja ensi vuoden alkukin edelleen kohtuullisen hyviltä tekniselle kaupalle. Yritykset investoivat uuteen tuotantoon, joissa koneiden energiatehokkuus ja sähkön käyttö ovat nousseet aikaisempaa tärkeämmiksi valintakriteereiksi. Uudet energiaratkaisut ja erityisesti tuulivoiman lisääntyminen kasvattavat kysyntää suomalaiselle teollisuudelle ja edelleen tekniselle kaupalle”, Uitto toteaa.

Image

Kuva 3. Myynnin ja odotusten kehitys

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Markku Uitto
markku.uitto[at]tekninen.fi
0400 407 870

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2021 oli 11,4 miljardia euroa.

Toimialoista nopeimmassa nousussa olivat edelleen raaka-aineet 27 prosentin kasvullaan. Teollisuuden tuotteiden ja palveluiden myynti lisääntyi mukavat 13 prosenttia. Rakentamisen tuotteiden ja palveluiden myynti kasvoi kymmenen prosenttia. Kuluttajatuotteiden myynti jäi sen sijaan 12 prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi. 

”Vuoden kolmas neljännes jatkui jäsenyrityksissä edelleen myönteisissä merkeissä. Hintojen nousu kaunistelee kuitenkin lukuja. Joillain tuotealueilla myydyt määrät pienenivät selvästi, mutta kovan inflaation vetämänä myynnin arvo kehittyi edelleen hyvin. Selvästi vahvistuva ilmiö on varastomäärien voimakas nousu toimitusketjuissa, niin teknisen kaupan yrityksillä kuin myös niiden asiakkailla. Tavaraa on tankattu toimitushäiriöiden ja -viiveiden sekä hintojen nousun varalta. Kasvavalla varaston määrällä ja tuottajainflaatiolla sekä nousevilla koroilla on valitettavasti myös hintalappu. Käyttöpääomarahoituksen tarve onkin yrityksissä kasvanut merkittävästi”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto

”Vaikka monien indikaattorien mukaan euroalueen teollisuus olisi jo Q4:lla taantumassa, näyttäisivät loppuvuosi ja ensi vuoden alkukin edelleen kohtuullisen hyviltä tekniselle kaupalle. Yritykset investoivat uuteen tuotantoon, joissa koneiden energiatehokkuus ja sähkön käyttö ovat nousseet aikaisempaa tärkeämmiksi valintakriteereiksi. Uudet energiaratkaisut ja erityisesti tuulivoiman lisääntyminen kasvattavat kysyntää suomalaiselle teollisuudelle ja edelleen tekniselle kaupalle”, Uitto toteaa.

Image

Ennakkotieto toimialojen myynnistä 3Q 2022

Palvellaksemme paremmin ja nopeammin sekä jäseniämme että sidosryhmiämme julkaisemme ennakkotietoja jäsenyritystemme myynnin kehityksestä ennen virallista markkinakatsausta. Ennakkokatsaus perustuu jäsenyritysten antamiin tietoihin ja sen kattavuus on noin kaksi kolmasosaa koko Teknisen Kaupan Liiton jäsenistöstä. Tarkennetut ja yksityiskohtaisemmat tiedot myynnistä sekä toimialakohtaiset analyysit julkaisemme varsinaisessa markkinakatsauksessamme marraskuussa. 

Lisätietoja:
Tilastoasiantuntija Tanja Koljonen
Puhelin: (09) 6824 1321
Sähköposti: tanja.koljonen@tekninen.fi

Uutiset Vastuullisuus

Green deal -sopimus on lisännyt työkonealan sähköistymistä, ...

TIEDOTE | Ympäristöministeriö ja Teknisen Kaupan Liitto ryTuoreen arvion mukaan ympäristöministeriön ja Teknisen Kaupan Liiton välisessä sopimuksessa*...

Uutiset

Kaupan alan liitot uusivat nuorille suunnatun Mahdollisuuksi...

Kaupan liitto uusii jäsenliittojensa kanssa viime keväänä startanneen Mahdollisuuksien kauppa -kampanjan. Sen ajankohtana on syksyn korkeakoulujen yht...

Uutiset

Teknisen Kaupan myynti kääntyi laskuun, loppuvuosi epävarmoi...

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski selvästi vuoden toisella neljänneksellä, mikä painoi myös koko alkuvuoden myynnin vajaat kolme prosenttia ...