Image

Teknisen kaupan tilanne näyttää toistaiseksi hyvältä – ensi vuosi on kysymysmerkki

Kirjoittaja: Markku Uitto

Image

Markku Uitto

Toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto

Kriisit ovat koetelleet taloutta, mutta teollisuuden ja siihen tuotteita ja palveluita toimittavan teknisen kaupan tilanne näyttää toistaiseksi hyvältä. 

Yritykset investoivat uuteen tuotantoon, joissa koneiden energiatehokkuus ja sähkön käyttö ovat nousseet aikaisempaa tärkeämmiksi valintakriteereiksi. Uudet energiaratkaisut ja erityisesti tuulivoiman lisääntyminen kasvattavat kysyntää suomalaiselle teollisuudelle ja edelleen tekniselle kaupalle.  Tilanteen arvioidaan normaalia korkeampien tilauskantojen myötä jatkuvan hyvänä vuoden loppuun, ensi vuosi sen sijaan on pitkälti kysymysmerkki orastavan taantuman johdosta.

Rakentamisen suhdannekäännettä on povattu jo vuosia, syksyllä se lienee todellisuutta.  Rakentamisen määrä laskee ensi vuonna, mutta säilynee hyvällä tasolla.  

Inflaatio, korot ja huoli energian hinnasta sekä riittävyydestä alkavat kuitenkin jo heikentää yritysten näkymiä ja investointihalukkuutta. Inflaation on ennustettu jäävän korkealle myös ensi vuonna ja tähän keskuspankit vastannevat edelleen nostamalla korkoja. Energiakriisin pahimman vaiheen voidaan olettaa päättyvän keväällä. 

Investointien maakohtaiseen sijoittumiseen vaikuttavat myös työn hinta- ja työrauhakysymykset. Syksyn palkkaneuvottelut ovat käynnistyneet vientiteollisuuden ja työntekijäliittojen välillä. Palkansaajapuoli halunnee korkean inflaation perusteella isot palkankorotukset, työnantajat taas kantavat huolta palkkainflaation leimahtamisesta, joka väistämättä voimistaisi ja pidentäisi inflaatiokierrettä ja vaarantaisi Suomen kilpailukykyä vientimarkkinoilla. 

Tähän kun lisätään vielä krooninen osaajapula, joka kohdistuu etenkin ammatillisen koulutuksen saaneisiin osaajiin kuten asentajiin, hitsaajiin, koneistajiin ja mekaanikkoihin, on tässä paljon vaikeita kysymyksiä yritysten investointihaluja hillitsemässä.  

Koronavirus näyttäisi kuitenkin asettuvan ja ottavan oman tarkkailtavan paikkansa yhteiskunnassa. Pitkällä tauolla olleet näyttely- ja messutapahtumat on potkaistu viimein liikkeelle. Festivaalitäyteisen kesän jälkeen on vuorossa liuta b2b-messuja. Viime viikolla pidettiin Tampereella Logistiikka-messut ja viikon päästä on Tampereen ohjelmassa Alihankinta-messut. Korona-ajan korvikkeena tarjotut etätapahtumat keräsivät mukavasti kuulijoita ja osallistujia, mutta messut ovat parhaimmillaan kasvotusten kohdattaessa. 

Hyvää alkanutta syksyä
Markku Uitto

Uutiset Vastuullisuus

Green deal -sopimus on lisännyt työkonealan sähköistymistä, ...

TIEDOTE | Ympäristöministeriö ja Teknisen Kaupan Liitto ryTuoreen arvion mukaan ympäristöministeriön ja Teknisen Kaupan Liiton välisessä sopimuksessa*...

Uutiset

Kaupan alan liitot uusivat nuorille suunnatun Mahdollisuuksi...

Kaupan liitto uusii jäsenliittojensa kanssa viime keväänä startanneen Mahdollisuuksien kauppa -kampanjan. Sen ajankohtana on syksyn korkeakoulujen yht...

Uutiset

Teknisen Kaupan myynti kääntyi laskuun, loppuvuosi epävarmoi...

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski selvästi vuoden toisella neljänneksellä, mikä painoi myös koko alkuvuoden myynnin vajaat kolme prosenttia ...