Image

Telkon Mikko Pasanen: “On tärkeää, että myös pienten markkinoiden ja yritysten ääni kuuluu Brysselissä päätöksenteon ytimessä” 

Kirjoittaja: Mikko Pasanen

Image

Mikko Pasanen

Toimitusjohtaja, Telko Oy, Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen, FECC:n hallituksen jäsen

Tänä päivänä suomalaiset yritykset ovat sidoksissa maamme rajojen ulkopuolella tehtyihin sääntöihin ja päätöksiin enemmän kuin koskaan ennen. Pääsääntöisesti eurooppalaisella tasolla syntyy pelisääntöjä ja määräyksiä, jotka heijastuvat suoraan suomalaisten yritysten toimintaan.

Varmistaakseen riittävän tiedonsaannin ja mahdollisuuden vaikuttaa asioiden eurooppalaiseen valmisteluun Teknisen Kaupan Liitto ja sen jaostot ovat jäseninä useissa eurooppalaisissa toimialayhdistyksissä.

Kemian ja raaka-ainekaupan jaoston jäseniä ovat teollisuuskemikaalien ja muovien raaka-aineiden sekä elintarvikkeiden lisäaineiden maahantuojat ja jakelijat. Jaoston tehtävä on parantaa jäsenyritystensä toimintaedellytyksiä vaikuttamalla kansallisella ja kansainvälisellä tasolla kemikaaleja koskevan lainsäädännön kehittämiseen, sekä tuottamalla jäsenkunnalle tietoa lainsäädännöstä, sekä muista toimintaympäristöön liittyvistä kysymyksistä. Tämän vuoksi jaosto kuuluu alan kansainväliseen kattojärjestöön FECC:hen (Fédération Européenne du Commerce Chimique).

FECC:n jäseninä ovat kaikki alalla toimivat EU-maiden kansalliset liitot sekä joukko suuria ja keskisuuria yrityksiä. FECC:n hallituksen jäsenistä puolet ovat kansallisten liittojen valitsemia edustajia ja puolet yritysjäsenten edustajia.

Teollisuuskemikaalien ja muovien valmistukseen sekä niiden jakeluun liittyvä arvoketju on voimakkaassa murroksessa.

Useat alan tuotteista ovat fossiilista alkuperää ja joihinkin tuotteisiin liittyy ominaisuuksia, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle tai ihmisille. Valmistavat teollisuusyritykset pyrkivät kuumeisesti löytämään kestävämpiä tapoja tuottaa nykyisiä tuotteita tai luomaan kokonaan uudenlaisia vastuullisempia tuotteita. Toimialakohtaisen regulaation ohella eurooppalaiset yritykset kohtaavat yhä tiukempaa raportointivelvollisuutta johtuen mm. EU:n yleisistä hiilineutraalius- ja muista vastuullisuustavoitteista.

CSDDD, CSRD, CBAM, REACH

Nämä ja iso joukko muita tylsiltä kuulostavista eurooppalaisista kirjainlyhenteistä kätkevät taakseen suuren määrän merkittäviä muutoksia, uutta sääntelyä ja sitä kautta yrityksiin kohdistuvia uusia ja tiukentuvia vaatimuksia. Sääntely on vaativalle ja ympäristöä kuormittavalle toimialalle luonnollinen ja tervetullutkin asia. Kenenkään etu ei ole täysin villi toiminta alalla, joka edellyttää ympäristön, henkilöstön ja kuluttajien huomioimista sekä korkeaa vastuullisuutta kaikilta toimijoilta.

Nopeasti muuttuva tiukentuva säännöstö tuo kuitenkin mukanaan omia haasteitaan.

Erikokoisilla yrityksillä on kovin erilaiset mahdollisuudet reagoida uusiin odotuksiin ja toteuttaa heiltä edellytettäviä muutoksia. Suuryrityksille lisääntyvä regulaatio on yleensä suhteellisesti pienempi taakka kuin paikallisesti toimiville pienyrityksille. Lisääntyneet vaatimukset yrityksille voivat pahimmillaan johtaa toimialan keskittymiseen, suosia suuria pienten kustannuksella ja vähentää toimialan monimuotoisuutta. Siksi on tärkeää, että myös pienten markkinoiden ja pienten yritysten ääni kuuluu Brysselin käytävillä päätöksenteon ytimessä.

FECC on omassa toiminnassaan valinnut neljä keskeitä tavoitetta, joita se pyrkii edistämään:

Jäsenistön määrän kasvattaminen: FECC:n toiminnan uskottavuuden ja viestinnän painoarvon kannalta on tärkeää, että kansalliset liitot yhdessä FECC:n kanssa edustavat koko eurooppalaista teollisuuskemikaalien ja muovien jakelijakenttää mahdollisimman laaja-alaisesti.

Ajatusjohtajuus ja viestintä: Yhteistyötä ja vuoropuhelua kansallisten liittojen kanssa kehitetään jatkuvasti. Samoin viestintää muille sidosryhmille pyritään aktiivisesti kehittämään. FECC:n toiminnan keskiössä ovat erilaiset komiteat, joiden jäsenet koostuvat kansallisten liittojen ja jäsenyritysten asettamista osallistujista. Komiteatyön kautta kyetään ottamaan kantaa ja kehittämään syvällisemmin aiheeltaan rajatumpia, esimerkiksi tiettyyn tuoteryhmään liittyviä kokonaisuuksia.

Vaikuttava edunvalvonta: Oikea-aikainen ja vaikuttava edunvalvonta yhdessä kansallisten liittojen kanssa on FECC:n toiminnan keskeinen kulmakivi. Hyvä keskusteluyhteys keskeisiin päätöksentekijöihin ja mahdollisuus tuottaa tietoa EU-tasoisen päätöksenteon tueksi jo asioiden valmisteluvaiheessa on tuloksellisuuden kannalta tärkeää. FECC on eurooppalaisessa edunvalvontakentässä melko pieni toimija, joten on olennaisen tärkeää, että resurssit saadaan kohdennettua tehokkaasti ja vaikuttavuudeltaan merkittävimpiin kohteisiin.

Toimialan huokuttelevuus: Valtavan muutoksen keskellä oleva toimiala tarvitsee osaavia tekijöitä, joiden avulla pystytään luomaan entistä merkityksellisempi ja vastuullisempi huominen.

Eurooppalainen edunvalvonta edellyttää yhteistyötä alan kaikilta toimijoilta, myös keskenään kilpailevilta yrityksiltä. Kuten kotimaisessakin yhdistystoiminnassa kilpailulainsäädäntöön liittyvat kysymykset otetaan eurooppalaisissa yhdistyksissä äärimmäisen vakavasti. Yhdistystoiminnan korkea eettisyys ja vaatimustenmukaisuus on ehdoton edellytys uskottavalle vaikuttamiselle niin eurooppalaisella kuin kansallisella tasolla.

Image

Teknisen Kaupan Liiton delegaatio FECC:n kongressissa syyskuussa: liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb ja FECC:n hallituksessa jatkava Telkon tj Mikko Pasanen.

Blogit TEKtalk

Investointitsunami Eurooppaan ja Suomeenkin?

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli juuri uuden komissionsa, jonka parlamentti toivottavasti loppuvuoden aikana hyväksyy. U...

Blogit

Minne menet Eurooppa? – Mikko Pasanen, Telko Oy

Syyskuun alussa kokoontui monisatapäinen joukko eurooppalaisia kemian alan jakelijoita sekä teollisuuden edustajia keskustelemaan Euroopan suunnasta j...

Blogit

EIR-rahoitus on kaivattu tukiporkkana pk-yrityksille ja talo...

Luin lomilta palattua ETLAn ja Laboren tutkimuspaperia Tuottavuus ja vihreä siirtymä Suomessa. Siinä todettiin positiivinen yhteys ns. hiilituottavuud...