Image

Teräskaupassa vahvaa kehitystä – saatavuusongelmat haasteena Venäjän hyökkäyksen johdosta

Teräs- ja metallikaupalle vuosi 2021 oli kovan kasvun aikaa. Myynnin nousu oli lähes 50 %. Määrät nousivat reilut 15 % edellisvuodesta. Teräs- ja metallikaupan hurja kehitys on jatkunut kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, myynti kasvoi arvossa reilut 65 % ja määrissäkin lähes neljänneksen. Asiakkaiden tilauskannat ovat korkealla, joten kysyntä näyttäisi jatkuvan hyvänä ainakin kuluvana vuonna.

Euroopan teräsmarkkinoiden kaaos oli pahimmillaan maalis-huhtikuussa, jonka jälkeen teräksen saatavuustilanne on hieman parantunut ja kovin hintapiikki on ohitettu. Useiden tuotteiden saatavuus on kuitenkin edelleen heikkoa ja toimitusviiveet poikkeuksellisen pitkiä. Pahin ongelma on ollut kvarttolevyissä, joiden saatavuus heikkeni oleellisesti tuonnin Ukrainasta ja Venäjältä loputtua. Hinnat nousivat tästä johtuen kestämättömälle tasolle. Viime syksynä moni terästehdas on ottanut käyttöön ns. energialisän. Myös muiden kustannusten nousu kuten esim. rahdit pitänevät hintatasoa edelleen varsin korkeana.

Sota Ukrainassa aiheutti ennen näkemättömän tarjontahäiriön teräskauppaan Euroopassa ja Suomessa. Ukraina, Venäjä ja Valko-Venäjä ovat olleet merkittäviä teräksen toimittajia. Ukrainan tehtaat ovat pääosin kiinni ja Venäjän sekä Valko-Venäjän terästuonti on pakotteiden alaista. Eurooppalaiset terästehtaat ovat myös tuoneet merkittävän osan käyttämästään rautamalmista ja teräsaihioista Venäjältä ja Ukrainasta. Jo viime vuonna teräksen hinta oli kaikkien aikojen ennätystasolla, joka monissa laaduissa on keväällä mennen tullen ylitetty.

Euroopan komissio tarkisteli ja täsmensi kesäkuussa teräksen suojatulleja koskevaa sääntelyään Venäjän aiheuttaman hyökkäyssodan aiheuttaman markkinahäiriön johdosta. Kiintiöitä päätettiin hieman nostaa 1.7.2022 alkaen ja suurimmissa saatavuushäiriöistä kärsineissä tuotteissa kuten kvarttolevyissä ja kankituotteissa päätettiin siirtyä lähtömaakohtaisista kiintiöistä yhteisiin kiintiöihin. Ukrainan kiintiöitä ei kuitenkaan jaettu muille maille, mikä saattaa näissä tuotteissa aiheuttaa edelleen toimitusvaikeuksia, koska Ukrainan terästehtaista vain murto-osa on toiminnassa.

”Alkuvuoden rajut hinnankorotukset ovat valitettavasti johtaneet viivästyksiin tiettyjen rakennushankkeiden aloittamisessa. Teräsmarkkinoilla pahimmat hintapiikit ja saatavuusongelmat ovat kuitenkin nyt selkeästi takana, myös kvarttolevypuolella. Siirrymme nyt asteittain kohti normaalimpaa toimintaa.”, sanoo teräspalvelujaoston puheenjohtaja Oy Flinkenberg Ab:n toimitusjohtaja Christoffer Ehrnrooth.

Venäjä ja Ukraina kuuluvat maailman suurimpiin terästuottajiin. Viime vuonna kaksikko tuotti yhteensä reilut 97 miljoonaa tonnia terästä. Yhteensä se on enemmän kuin kolmantena tuotantomäärissä oleva Japani. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin Suomen ja Ruotsin yhdessä tuottama teräsmäärä vuonna 2021. Vuonna 2021 Venäjä vei Eurooppaan yli 3,7 miljoonaa tonnia valmiita terästuotteita, kun taas Ukraina vei yli 2,5 miljoonaa tonnia. Nämä luvut eivät sisällä puolivalmiita tuotteita.

Lisätietoja:

Markku Uitto
Teräspalvelujaoston asiamies
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
markku.uitto(at)tekninen.fi
0400 407 870

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää yli 20 000 henkeä, ja alan myynti vuonna 2021 oli 11,4 miljardia euroa.

Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaostoon kuuluvat Alumeco Finland Oy, BE Group Oy Ab, Celsa Steel Service Oy, Elme Metall Finland Oy, Feon Oy, Finnish Ore Oy, Oy Flinkenberg Ab, Outokumpu PSC Finland Oy, Ovako Metals Oy, Polarputki Oy, Rautakontkanen Oy, Stén & Co Oy Ab.

Blogit TEKtalk

Lopettaako CBAM-hiilirajamekanismi teräksen tuonnin?

Euroopan komission reilut pari vuotta sitten julkaisema Fit-for-55-säädöspaketti alkaa realisoitumaan yrityksille uusina velvoitteina. Yksi etenkin ma...

Vastuullisuus

Feonin visio: vain vastuullista terästä

Julkaisemme artikkelisarjan jäsenyritystemme konkreettisista teoista, jotka edistävät teknisen kaupan alan tunnettuutta, vetovoimaa tai vastuullisuutt...

Blogit Vastuullisuus

Feonin Petri Kalliokoski: Oletko valmistautunut vastuullisee...

Markkinoiden ja maailman talouden myllerryksistä huolimatta kaikkien yritysten tulisi ottaa vastuullisuus vakavasti. Kun aiheesta puhutaan, aika usein...