Image

Tuleeko Suomesta Euroopan johtava teollisuusmaa?

Kirjoittaja: Markku Uitto

Image

Markku Uitto

Toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto

Suurimmat suunnitteilla olevat teolliset investointihankkeet tammikuisen Talouselämä-lehden mukaan ovat tuulipuistot, vihreän teräksen tuotantolaitokset ja vetyteollisuus. Näihin hankkeisiin arvioidaan investoitavan jopa yli 20 mrd. euroa tulevina vuosina. Kaikkien niiden taustalla on tarve valtavalle määrälle uutta uusiutuvaa energiaa. Onko etupainoinen siirtymä uusiutuvaan energiaan lopultakin räjäyttämässä potin ja tuomassa Suomeen täysosuman? 

Aikamme suurin haaste pandemioista ja sodista huolimatta on ilmaston lämpeneminen. Tässä etenkin EU on ryhtynyt voimakkaisiin toimiin lämpenemistä aiheuttavien kasvuhuonepäästöjen vähentämiseksi. Suomen hallitus on linjannut, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Tähän on myös elinkeinoelämä sitoutunut.  

Rivien välistä Suomen etunojaa päästövähennysten edelläkävijänä on kuitenkin kyseenalaistettu. Onko järkevää nostaa tavoitteet muita EU-maita ylemmäksi, koska se saattaa aiheuttaa teollisuuteen lisäkustannuksia ja vaarantaa Suomen kustannuskilpailukyvyn vientimarkkinoilla? Tätä on moni elinkeinoelämän etujärjestökin pohtinut ja mm. jakeluvelvoitteen nostamisen lykkääminen polttoaineen hinnan voimakkaan nousun takia jakoi rivejä viime kesänä.

Norjalainen startup Blastr Green Steel suunnittelee Inkooseen 4 miljardin euron arvoista vihreän teräksen tuotantolaitosta. Startupit on perinteisesti kytketty peliteollisuuteen tai digitalisaation hyödyntämiseen ja uudenlaisten palvelukonseptien luomiseen. Yksi ensimmäisiä perinteisen teollisuuden startuppeja lienee Tesla. Teknologiayhtiö haastoi perinteiset autonvalmistajat ja on sittemmin noussut koko sähköautomarkkinan keulakuvaksi ja yhdeksi autoteollisuuden kannattavimmista yhtiöstä. Teslan entinen jakeluketjuista vastaava johtaja Peter Carlsson on taas akkutehdas Northvoltin perustaja. Northvolt on reilu viisi vuotta sitten perustettu startup, joka avasi Ruotsin Skellefteåssa vajaa pari vuotta sitten ”maailman vihreimmän akkutehtaan”.  

P2X Solutions on rakentamassa Suomen ensimmäistä vihreän vedyn tuotantolaitosta Harjavaltaan. Ren-Gas suunnittelee useita tuotantolaitoksia, jotka tuottavat uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä. Vielä pari vuotta sitten moni suhtautui vetyhankkeisiin vähintäänkin epäillen. Nyt näyttää siltä, että sijoittajien luottamus Suomeen ja sen kykyyn tyydyttää vihreiden teollisuushankkeiden valtava sähkönkäyttötarve on korkea. Vaikka kaikki hankkeet eivät varmasti toteudukaan, on meillä kaikkien aikojen mahdollisuus vetää uusia teollisia investointeja Suomeen.

Uudet investoinnit syntyvät sinne, missä sähkö on edullista, puhdasta ja sitä on riittävästi tarjolla. Ja toivotaan vielä, että emme jää vain raaka-aineiden kuten vedyn toimittajaksi vaan kykenemme ottamaan arvoketjussa isompaa siivua esim. vihreän teräksen ja vihreiden akkujen ja miksei myös päästöttömien koneiden ja laitteiden valmistajana.  

Blogit

Masino Groupin Suvi Pietarinen: Kustannuspaineiden helpottae...

Viime vuonna yritysten kannattavuutta horjuttivat kustannuspaineet. Isoilta yrityksiltä tuntuvien hinnannousujen siirtäminen asiakkaille onnistui pare...

Blogit

Elämää inflaation kanssa

Olemme tänä ja viime vuonna todistaneet teknisessä kaupassa jyrkkää tuottajainflaatiota. Raaka-aineiden ja useimpien komponenttien hinnat ovat noussee...

Blogit Yleinen

Osaajapulan ratkaiseminen on monisyinen haaste

Teknisen kaupan toimiala kärsii osaajapulasta. Emmekä ole yksin, sillä erityisesti ammatillisen peruskoulutuksen saaneista on pulaa yrityksissä oikeas...