Image

Hiltin Jyrki Martikainen: Unelmiesi työura teknisen kaupan parissa 

Kirjoittaja: Jyrki Martikainen

Image

Jyrki Martikainen

toimitusjohtaja, Hilti (Suomi) Oy

Voin rehellisesti myöntää, ettei tekninen kauppa ollut listani kärjessä, kun harkitsin vaihtoehtoja uralleni parikymmentä vuotta sitten. 

Päädyin kuitenkin tekemään teknistä kauppaa tutustuttuani minuun vaikutukseen tehneeseen mielenkiintoiseen yritykseen, ja annoin mahdollisuuden. 

Katsoessani tänään taaksepäin voin olla tähän uravalintaan erittäin tyytyväinen – olen tehnyt ja teen edelleen töitä merkittävien toimialojen parissa tärkeitä asioita edistäen. Haluankin kannustaa kaikkia miettimään, mitä ura teknisen kaupan parissa voisi tarkoittaa.  

Haluatko uran, jossa pääset vaikuttamaan merkittäviin toimialoihin? Oletko kiinnostunut edistämään kestävää kehitystä? Parantamaan työn tuottavuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta digitalisaation avulla? 

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, jatka lukemista eteenpäin. 

Työura teknisen kaupan parissa tarjoaa pääsyn vaikuttamaan merkittäviin toimialoihin. 

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritykset toimivat pääosin teollisuudessa ja rakentamisessa. Nämä alat muodostivat yhteensä yli 28 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta vuonna 2021 (lähde: Tilastokeskus macrobond 2021).  

Näillä toimialoilla on lukemattomia kunnianhimoisia tavoitteita kestävän kehityksen osalta, jotka liittyvät päästöjen vähentämiseen, kiertotalouteen ja vastuulliseen toimintaan yleisesti. Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritykset tarjoavat ratkaisuja näiden tavoitteiden saavuttamiseen.  

Esimerkiksi rakennukset tuottavat noin 30 prosenttia päästöistä Suomessa – niin rakentaminen kuin kunnossapitokin tarjoavat siis isoja mahdollisuuksia edelläkävijöille. Onnistuessaan ne voivat merkittävästi vähentää päästöjä. 

Digiosaajalla on mahdollisuus viedä alaa eteenpäin.  

Suomi on edelleen monessa suhteessa teknologisesti hyvin edistynyt maa. Täältä löytyy paljon osaamista erilaisten digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen esineiden internetistä telematiikan kautta mobiilisovelluksiin. Tästä voimme varmasti paljolti kiittää Nokiaa ja sen vaikutusta tiettyjen osaamisalueiden kehittymiseen viimeisten vuosikymmenien aikana.  

Sen lisäksi, että Teknisen Kaupan Liiton jäsenyrityksillä on pääsy merkittäville toimialoille, ne myös janoavat työvoimaa, joka on varustettu digiosaamisella. Digitalisaation mahdollistamien ratkaisujen käyttö esimerkiksi rakentamisessa on edelleen varhaisessa vaiheessa, ja toimialalla on nälkää tuottavuuden parantamiseen hyvillä ratkaisuilla.  

Potentiaalia kasvaa siis löytyy. 

Onnistuinko herättämään kiinnostuksesi työurasta teknisessä kaupassa? 

Jyrki Martikainen on toiminut Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsenenä vuoden 2023 alusta alkaen. 

Hänellä on 17 vuoden kokemus teknisestä kaupasta Suomesta ja Isosta-Britanniasta. Vuodesta 2017 alkaen hän on toiminut Hilti (Suomi) Oy:n toimitusjohtajana. Erityisosaamisalueena ovat kestävä kehitys ja digitaaliset ratkaisut tuottavuuden kehittämiseen rakentamisessa. 

Jyrki asuu Kirkkonummen Veikkolassa yhdessä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Harrastuksien osalta kuvaavinta on sanoa ”ennen urheilin, nykyään harrastan liikuntaa.” 

Blogit

Kehityskeskustelu joulupukin kanssa – Mikael Kämpe, Ramirent...

Taas on yksi vuosi loppumaisillaan. Ikävä kyllä monikaan asia ei tänä vuonna mennyt toivottuun suuntaan, ja taloustilanne on edelleen haastava. Suomel...

Blogit

Tekeekö etätyö sittenkään autuaaksi – Pia Heinänen-Alasaari,...

Melkein viisi vuotta sitten jouduimme kaikki sopeutumaan uuden äärelle, kun koronapandemia iski maailmanlaajuisesti eristäen ihmiset koteihinsa. Tämä ...

Blogit

Mikä on hyvää byrokratiaa – Mikko Teittinen, Bang & Bonsomer...

Hyvä byrokratia tarkoittaa järjestelmää, jossa prosessit ja menettelyt ovat selkeitä, tehokkaita ja oikeudenmukaisia. Se edistää yhteisten tavoitteide...