Uratarinat

Image

Kesätyötarinat

“Työhaastattelu on näytön paikka”

Työnimike: Kesätyöntekijä

Työpaikka: Onninen Express

Image

Vikke Venäläinen

Opiskelija, tieto- ja viestintätekniikka

Vikke Venäläinen kehottaa työhaastattelussa kertomaan rohkeasti, miksi työnantajan kannattaa palkata sinut.

Vikke Venäläinen työskenteli kesän 2023 Onnisen Express-myymälässä Hyvinkäällä. Tuotteet olivat tuttuja, sillä hän oli ollut Onnisen varastolla keräilijänä pari vuotta aiemmin.

– Yritin hakea ensin oman opiskelualani kesätyöpaikkoja, mutta kun tie nousi pystyyn ensimmäisen vuoden opiskelijalle, päätin hakea tuttuun paikkaan, tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelija kertoo.

Huhtikuussa Venäläinen löysi kesko.fi -sivustolta ilmoituksen, jossa haettiin työntekijää Express-myymälään hänen kotikaupunkiinsa Riihimäelle. Venäläisen vanha hakemus oli tallessa Keskon rekrytointijärjestelmässä, joten hän päivitti vain työkokemuksensa ja koulutustietonsa CV:hen.

– Esimies soitti minulle seuraavana päivänä ja kertoi että he hakevat Riihimäelle vakituista työntekijää. Hän tarjosi minulle sen sijaan kesätyöpaikkaa Hyvinkään myymälästä ja kertoi, että työkokemuksestani keräilijänä Onnisen varastolla olisi hyötyä tehtävässä.

Seuraavan viikon maanantaina oli työhaastattelu. Jo useissa työhaastatteluissa ollut Venäläinen valmistautui siihen ottamalla CV:n mukaan ja päättämällä olla oma itsensä, sen parempi kun ei voi olla.

– Keskustelimme työkokemuksestani ja siitä millainen työntekijä olen; millaisia kehityskohtia ja vahvuuksia minulla on. Haastattelija kysyi myös koulutustaustastani sekä tulevaisuuden suunnitelmistani, hän luettelee.

Työssä opitusta hyötyä normielämässä

Venäläinen sai tiedon työpaikasta jo muutaman päivän päästä ja aloitti työt toukokuun alussa.

Työpäivä alkaa aamulla kello kuusi, jolloin myös päivän kuorma saapuu. Sen purkamisessa kuluu puolesta tunnista muutamaan tuntiin. Asiakkaiden tullessa keskeytetään kuorman purkaminen.

– Kun asiakas tulee tiskille keräämiensä tavaroiden kanssa, naputtelen ne järjestelmään ja asiakkaan tilille. Jos jotakin tuotetta ei ole saatavilla, tilaan sen keskusvarastolta. Joskus asiakas tulee jonkun osan kanssa myymälään ja kysyy, löytyisikö meiltä sellaista. Selvitämme sitten, mikä osa se on ja löytyykö meiltä sitä.

Jos asiakas on tilannut tuotteet OnniAppin kautta etukäteen, Venäläinen kerää ne valmiiksi odottamaan noutoa.

– Asiakkaamme ovat pitkälti isompia yrityksiä ja lisäksi joukossa on pienyrittäjiä, kuten sähköasentajia ja putkimiehiä.

Myymälän työtehtäviin sisältyy myös hyllyjen järjestelyä, sekä huolehtimista yleisestä siisteydestä.

Venäläinen on viihtynyt työssään hyvin, työkaverit ja esihenkilöt ovat kivoja ja koko työilmapiiri hyvä. Rakennusasiat olivat hänelle jo ennestään tuttuja, sillä hän on tehnyt remonttia omassa asunnossaan sekä auttanut vanhempiaan.

– Olen oppinut täällä rakentamisen perusasioista paljon uutta. Voin soveltaa oppimaani ihan normielämässä ja ehkä tulevaisuudessa myös työelämässä, hän pohtii.

Viken vinkki: työhaastattelua voi harjoitella

Venäläisen ensimmäinen työhaastattelu oli 12-vuotiaana. Hän pelasi tuolloin jalkapalloa Hyvinkään palloseurassa ja halusi päästä tuomaroimaan 5–10-vuotiaiden Euroliigan pelejä.

– Se oli muodollinen haastattelu joukkueemme toimistossa. Haastattelija oli puolituttu ja minua jännitti kovasti. Hän kysyi, olisiko minusta tuomariksi. Vastasin, että en toki voi olla varma, mutta uskon että minusta on tähän hommaan.

Venäläinen sai tuomarin paikan ja kerrytti tehtävässään myös paineensietokykyään sukkuloidessaan tuomaroinnin ja pelaajien vanhempien toiveiden välillä. Hän oppi kokemuksesta myös, että tärkeintä on asenne: kannattaa sanoa reilusti uskovansa itseensä.

– Työhaastattelu muistuttaa koetta; vaikka siellä ei saada kaikkea irti osaamisesta, on se työnhakijan näytön paikka: tätä osaan ja voin tarjota teille, tämän takia teidän kannattaa palkata minut.

Silti pitää muistaa olla rehellinen, eli ei saa ylipuhua osaamisestaan tai vahvuuksistaan.

Hän kehottaa tekemään haastattelua varten CV:n, jos sellaista ei vielä ole. Myös työtodistukset on hyvä tulostaa paperille, vaikka ne olisikin jo lähetetty hakemuksen mukana.

– Kaikki työt ovat tärkeitä. Vaikka olisi ollut jäätelönmyyjänä tai ruohonleikkaajana, siitä jää jotakin käteen, ja se osoittaa työnantajalle aktiivisuutta ja kokemusta työnteosta. 

Jos työhaastattelu jännittää, sitä kannattaa harjoitella perheenjäsenen tai kaverin kanssa: hänelle voi tehdä listan mahdollisista kysymyksistä. Haastattelija menee toiseen huoneeseen, jonka ovelle haastateltava koputtaa, astuu sisään, esittelee itsensä kättelemällä ja katsomalla silmiin.

– Sitten käydään läpi listan kysymykset. Netistä löytyy yleisiä työhaastatteluissa esitettäviä kysymyksiä ja niitä voi miettiä myös yhdessä, Venäläinen neuvoo.

Vaikka Venäläinen on vasta 22-vuotias, hän opiskelee jo toista tutkintoaan. Hän valmistui 2019 kokiksi ja tarjoilijaksi ammattikoulusta. Työkokemusta hän on kerryttänyt myös kaupan palvelutiskillä sekä oman yrityksen kautta: hän tekee aika ajoin catering-keikkoja ja työskentelee opintojensa ohessa myös baarimikkona.

– Kun valmistun kolmen vuoden päästä insinööriksi, on haaveenani etsiä etätöitä, ja lähteä joksikin aikaa kiertämään maailmaa. Palattuani voin sitten etsiä vakituisen työn. En sulje pois teknistä tukkukauppaa, nuori mies myhäilee.

Image