Markkinakatsaus

Image

Teknisen Kaupan markkinakatsaus 2Q 2023 - Ennätysvuoden jälkeen kasvu taittumassa

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski selvästi vuoden toisella neljänneksellä, mikä painoi myös koko alkuvuoden myynnin vajaat kolme prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi. Vertailussa on kuitenkin syytä muistaa vuoden takaiset vahvat, osin
ennätykselliset vertailuluvut.

  • Raaka-ainekaupassa synkeys jatkui myynnin pudottua 22 prosenttia toisen neljänneksen aikana.
  • Rakentamisen tuotteissa ja palveluissa nähtiin muutos heikompaan suuntaan;
    toimialan myynti väheni kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta.
  • Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa toinen neljännes jäi prosentin päähän edellisen vuoden tasosta.
  • Kuluttajatuotteissa alkuvuosi oli sen sijaan jopa yllättävän positiivinen. Toimiala kasvoi pari prosenttia kevätkaudenkin aikana.
Image

Kuva 1. Myynti toimialoittain

”Teknisen kaupan myynti valahti toisella neljänneksellä yli seitsemän prosenttia pakkaselle. Raaka-ainekaupassa terästen ja metallien kauppa kävi reilun neljänneksen viime vuotta huonommin. Kemikaalikaupassa jäätiin lähes kymmenen prosenttia edellisvuoden luvuista, kun sekä tonnit että etenkin bulkkituotteiden hinnat olivat laskussa. Tuotteet ja palvelut teollisuudelle olivat edellisvuoden tasolla, vaikkakin investointitavarat pakittivat jonkin verran. Konepajateollisuudessa tilanne ja kysyntä olivatkin toisella neljänneksellä vielä varsin hyvät. Rakentamisen syvä ahdinko näkyy selvästi tuotteiden ja palveluiden toimituksissa rakentamiseen, jotka jäivät reilun kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Sähköteknisen kaupan luvut olivat viime vuoden tasolla, mutta uudisrakentamisen hidastuminen tulee heijastumaan myös sähköteknisten tuotteiden myyntiin viipeellä” kommentoi Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

”Asuntorakentamisen aloitusten seisahtuminen ja teollisuuden heikkenevä suhdanne tulevat laskemaan teknisen kaupan loppuvuoden lukuja, jotka olivat viime vuonna kaikkien aikojen parhaat. Inflaation talttuminen ja siitä seuraava korkojen tasaantuminen ja kääntyminen laskuun ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta niin kuluttajien kuin yritystenkin investointihanat jälleen aukeaisivat”, Uitto toteaa.

Image

Kuva 2. Odotusten saldoluvut 2Q 2023

Image

Kuva 3. Myynnin ja odotusten kehitys

Lisätietoja
Toimitusjohtaja Markku Uitto
markku.uitto@tekninen.fi
0400 407 870

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2022 oli 12,5 miljardia euroa.