Image

Konwellin Pia Heinänen-Alasaari: “Meidän on oltava nyt täysin hereillä”

Kirjoittaja: Pia Heinänen-Alasaari

Image

Pia Heinänen-Alasaari

Toimitusjohtaja, Oy Konwell Ab, Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsen

Vladimir Putinin ja Venäjän aloittama sota on raivonnut jo yli puolitoista vuotta. Ukraina on kärsinyt suuresti, monet sen kaupungeista ovat raunioina, ja ihmiset ovat menettäneet kotinsa. Sota on järkyttänyt rauhaa maailmassa ja herättänyt kysymyksiä konfliktin todellisesta tarkoituksesta. Onko kyseessä vain Ukrainan haltuunotto, vai onko Putinilla jotain suurempaa mielessään?

Jos kallistuu jälkimmäisen vaihtoehdon puoleen, olemme kenties nähneet vasta jäävuoren huipun, jonka alla piilee paljon syvempiä tarkoituksia. Syyskuussa 2022 näimme ensin NordStream 1 -kaasuputken ja NordStream 2 -kaasuputken vaurioituvan, ja vuotta myöhemmin Balticonnector-kaasuputki kärsi saman kohtalon. Samaan aikana myös tiedonsiirtoverkoissa havaittiin häiriöitä sekä Saksan ja Viron että Suomen ja Viron välillä. Tämä kaikki ei voi olla sattumaa.

Miten olemme varautuneet tällaiseen?

Toimiva digitaalinen infrastruktuuri on elinehto yrityksille, ja se ulottuu kaikkien yhteiskuntien ydintoimintoihin. Kyberhyökkäykset ovat jo pidemmän aikaa olleet osa arkeamme, ja jatkuvasti kehitetään parempia suojauskeinoja niiden torjumiseksi. Mutta mitä tapahtuu, jos verkkoyhteydet yhtäkkiä katkeavat kokonaan? Voimmeko todella varautua tällaiseen skenaarioon, jossa jonkun missiona on häiritä toimintaamme?

Ajatus siitä, että olemme voimattomia vaikuttamaan ympärillä tapahtuviin asioihin, herättää epämukavuutta ja epävarmuutta. On kuitenkin tärkeää luottaa siihen, että alan ammattilaiset ovat valmiina toimimaan ja suojelemaan järjestelmiämme.

Miten voimme turvata toimintomme, jos yhteydet eivät jostakin syystä toimisi? 

Valitettavasti minulla ei ole valmiita vastauksia näihin kysymyksiin. Mutta yksi asia on varma: Meidän kaikkien tulee entistä tarkemmin miettiä, miten turvaamme yritystemme sekä koko yhteiskunnan toiminnot. Emme voi nojautua vain NATO-jäsenyytemme suojaan ja kuvitella olevamme turvassa. Sanoisin, että tämä ajatus voisi johtaa vaaralliseen harhaan.

Toivokaamme yhdessä, että nämä sattumat ovat todella vain sattumia, eikä vastaavia enää tapahdu. Mutta samalla meidän on oltava hereillä.

Turvallista syksyä kaikille!