Maailman ensimmäinen akkuteollisuuden edunvalvontajärjestö Suomeen
Tammikuussa perustettu Akkuteollisuus ry on alan ensimmäinen edunvalvontajärjestö maailmassa. Akkualan yritykset suunnittelevat investoivansa Suomeen lähivuosina yli kuudella miljardilla eurolla.
– Akkuteollisuus ry päätettiin perustaa tehostamaan voimakkaasti kasvavan alan edunvalvontatyötä. Kemianteollisuudessa on jo muutaman vuoden ajan toiminut Akkuryhmä, ja nyt oli hyvä hetki virallistaa edunvalvonta uuden yhdistyksen kautta. Uusien investointien myötä alan merkittävyys kasvaa, minkä vuoksi oman yhdistyksen perustaminen oli alan kannalta välttämätöntä, sanoo Akkuteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pia Vilenius perustamistiedotteessa.
Yhdistys kattaa koko akkujen arvoketjun kaivannaisteollisuudesta ja malmien jalostamisesta akkukemikaalien ja -kennojen valmistukseen sekä akkujen kierrätykseen.
– Akkujen kokoonpano on jätetty vielä ketjusta pois, sillä meillä on vasta yksi tehdas Suomessa. Niitä on kyllä tulossa lisää.
Akkualalle tarvitaan roimasti työvoimaa
Tällä hetkellä ovat akkuteollisuuden alalla erityisen aktiivisia sekä Kokkolan että Kotkan ja Haminan seutu: esimerkiksi CNGR Finland on rakentamassa Haminaan akkutehdasta. Freyr on puolestaan tekemässä isoja investointeja Vaasaan.
Vileniuksen arvion mukaan Suomen akkuteollisuuteen tullaankin seuraavien viiden vuoden aikana investoimaan vähintään kuuden miljardin arvosta. Vuonna 2027 alan liikevaihdon arvioidaankin olevan 9 miljardin luokkaa. Samalla työllistyy noin 7000 henkeä ja välillisestikin 20 000 henkeä.
– Kun ulkomailta tulee yhteydenotto investoinnin johdosta, kysytään yleensä saman tien, onko meillä riittävästi työvoimaa.
Akkuteollisuus ry tekeekin työtä sen eteen, että ammatillisiin oppilaitoksiin tulisi lisää englanninkielisiä tutkintoja. Siten saataisiin enemmän ulkomaalaista työvoimaa rekrytoinnin piiriin.
Teollisuuspuistot tehokkaita
Suomen etuja ovat akkuteollisuuden tarvitsemat raaka-aineet omasta takaa, sekä uusiutuva energia. Monille investoijille on puhdas energia tärkeä asia jo imagonkin kannalta. Kaivosteollisuudessa käytettäviä raskaita ajoneuvoja ollaankin pikkuhiljaa sähköistämässä.
Teollisuuspuistot ovat Vileniuksen mukaan päivän sana akkuteollisuudessakin. Niissä tehtaat ja kierrätyslaitokset toimivat kylki kyljessä. Tällöin ne voivat hyödyntää tehokkaasti toinen toisensa tarjoamaa infraa ja palveluita.
Akkuteollisuus ry:n perustamiskokous pidettiin 16. tammikuuta. Järjestön toimitusjohtajaksi nimettiin Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä, joka kertoi akkuteollisuuden näkymistä Teknisen Kaupan Liiton jäsenistölle suunnatussa webinaarissa 31. maaliskuuta. Järjestöön liittyi ensivaiheessa yhdeksän yritystä. Järjestö kuuluu Kemianteollisuus ry:n liittoperheeseen.