Image

Juha Ala-Hiiro: Osaajapula – vai luutuneet ajattelutavat? 

Kirjoittaja: Juha Ala-Hiiro

Image

Juha Ala-Hiiro

johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto

Osallistuin Alankomaissa kesäkuussa järjestettyyn ERA Convention 2023 -tapahtumaan, jossa rakennuskonevuokraajat ympäri Eurooppaa ja laajasti sen ulkopuolelta pohtivat tulevaa.

Kolme asiaa nousi hyvin vahvasti esiin: vastuullisuus, osaajapula ja diversiteetti, jotka kaikki kietoutuvat toisiinsa. Kerron miten.

Olemme työyhteisöissä tottuneet keräämään ympärillemme kaltaisiamme ihmisiä. Monimuotoisuuden huomioiminen, se että työyhteisössä on jäseniä eri kansalaisuuksista, sukupuolista, sukupolvista, kulttuureista, uskonnoista, koulutustaustoista, jopa elämäntavoista ja harrastuksista, kuitenkin rikastuttaisi työyhteisöä, lisäisi luovuutta ja auttaisi saavuttamaan tasa-arvon.

Tämän ymmärryksen heräämisestä huolimatta vasta vuonna 2022 maailman viidensadan suurimman yrityksen toimitusjohtajina oli ensimmäistä kertaa ikinä enemmän naisia kuin miehiä nimeltä John.

Diversiteettiä lisäämällä yritys voi laajentaa omaa hakijakuntaansa ja siten varmistaa oman kilpailukykynsä säilymisen. Esikuvat työpaikoilla ruokkivat muiden urahaaveita onnistumisillaan, ja erilaisia uratarinoita tarvitaan, samoin kuin työpaikoilla erilaisia ihmisiä. Erikokoisia, näköisiä, ikäisiä, eri tavalla toimivia, ajattelevia, suorittavia, luovia, siis uudella tavalla koko työyhteisön haastavia onnistujia ja osaajia.

Ruoki monimuotoisuutta tarjoamalla mahdollisuus tehdä uutta tai uudella tavalla.

Alanvaihtajien, maahanmuuttajien ja nuorten kiinnostus alaasi syntyy todennäköisesti hyvin eri syistä kuin sinulla aikanaan. Ymmärrä ja salli erilaisuutta. Uskallan väittää, että jokaista yhdistää kuitenkin yksi toive: Tee minusta mahtava! Uudet osaajat haluavat oppia ja tehdä, mutta vaativat paljon sinulta, kokeneemmalta työntekijältä. Samalla diversiteetti edellyttää yksilöllistä johtamista, jossa eri henkilöt tarvitsevat erilaista johtamisotetta. Hyödynnä erilaisten ihmisten kyvyt ja halu tehdä uutta tai uudella tavalla.

Älä myy tai tarjoa työntekijöille työpaikkoja, vaan työuria.

Työn itsessään tulee olla vetovoimaista ja merkityksellistä. Siihen on sisällyttävä paljon kauaskantoisia asioita, kuten kiertotalous, korjaaminen, jakamistalous, vastuullisuus, turvallisuus, esteettisyys ja arvostus. (Näistä seuraa samalla kustannustehokkuutta ja vähäpäästöisyyttä, työkoneista kun puhutaan.)

Kuinka sitouttaa monipuoliset osaajat?

Tähän yksi ratkaisu on koulutus, tosin joidenkin mielestä liian hidas ja kallis. Mutta kun Richard Bransonilta kysyttiin, mitä tapahtuu, jos koulutamme nämä ihmiset ja he lähtevät toisiin yrityksiin, vastasi hän kysyjälle: Mieti, mitä tapahtuu, jos emme kouluta, ja he jäävät. 

Automaatio, robotiikka, tekoäly, tekniikka ja innovaatiot kuulostavat taikasanoilta, mutta ovat asioita, jotka kehittyvät rajua vauhtia. Ne auttavat yhä useammassa työtehtävässä, mutta eivät ilman ihmistä – ja uudenlaista ajattelua ja osaamista.

Pidä hyvä loma, nauti ja rentoudu, sillä syksyllä sinua tarvitaan.

Meitä kaikkia odottavat uudet osaajapulan haasteet, muodot, vaatimukset, lähestymiskulmat sekä tavoitteet. Jo vuosituhannen vaihteessa käytössä olleessa alakoulun aapisessa päähenkilö tiedusteli taikuri Dedefilukselta kuinka tullaan viisaaksi. Vastaus kuului, että pitää olla ihmisten kanssa ja jutella. Mutta välillä pitää olla myös yksin ja hiljaa, sillä silloin kun olet hiljaa ja yksin, viisaus laskeutuu sydämeen.  

Blogit

Lyhyellä tähtäimellä räntää, pitkällä aurinkokin voi paistaa

Talouden tilanne lyhyellä tähtäimellä on selvästi heikkenemässä. Rakentamisen, erityisesti asuinrakentamisen aloitukset ovat käytännössä jäissä. Raken...

Blogit

Sähköteknisen Kaupan Liiton Sallamaari Muhonen: Sähköiset te...

Inflaatio ja korot ovat tehneet rakentajista jos kohta kuluttajistakin nyt yltiövarovaisia. Jos hankkeita ei lähde liikkeelle, kielteiset vaikutukset ...

Blogit Vastuullisuus

Feonin Petri Kalliokoski: Oletko valmistautunut vastuullisee...

Markkinoiden ja maailman talouden myllerryksistä huolimatta kaikkien yritysten tulisi ottaa vastuullisuus vakavasti. Kun aiheesta puhutaan, aika usein...