Image

Osaajapulan ratkaiseminen on monisyinen haaste

Kirjoittaja: Lauri Leskinen

Image

Lauri Leskinen

Johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto

Teknisen kaupan toimiala kärsii osaajapulasta. Emmekä ole yksin, sillä erityisesti ammatillisen peruskoulutuksen saaneista on pulaa yrityksissä oikeastaan joka alalla. Kilpailu potentiaalisista osaajista on siis todella suurta. Yksittäisen ratkaisun sijaan ongelmaa on lähestyttävä mahdollisimman monesta eri suunnasta.  

Aloita katsomalla peiliin

Kuten kaikessa, ongelmaa on lähdettävä ratkaisemaan tunnustamalla tosiasiat. Ensin on siis varmistettava, että oma toimialasi ja erityisesti oma yrityksesi on kiinnostava työpaikka potentiaalisten rekrytoitavien silmissä. Tämä kannattaa tehdä yhdessä eri-ikäisten työntekijöiden ja mahdollisesti muiden, yrityksen ulkopuolisten ammattilaisten kanssa. Yrityksen tyytyväiset työntekijät voi myös valjastaa rekrytointiin vaikkapa vihje- tai rekrytointipalkkion avulla.

Ammatillisen perustutkinnon voi opiskella myös englanniksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt oikeuden ammatilliseen tutkintokoulutukseen yhteensä kahdeksalle koulutuksen järjestäjälle 1.1.2023 alkaen. Päätöksen myötä englanninkielinen koulutus laajenee erityisesti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla, majoitus-, ravintola- ja catering-alalla, matkailualalla, sosiaali- ja terveysalalla sekä kone- ja tuotantotekniikassa. Myös monia kaupallisen alan ammatillisia tutkintoja on mahdollista suorittaa englanniksi. Vuoden 2023 alusta lukien 23 koulutuksen järjestäjällä on oikeus järjestää 61 tutkintoa englannin kielellä. Jos siis yrityksellä on tiedossa vaikkapa maahanmuuttaja, joka haluaisi tulla koulutetuksi yritykselle jonkun alan osaajaksi, on hyvinkin mahdollista, että se onnistuu englanniksi. Lisätietoa englanninkielisistä opintomahdollisuuksista esimerkiksi täältä: Hakutulokset - Opintopolku

Kouluta itse osaaja yritykseesi

Kilpailu osaajista on muuttunut kilpailuksi potentiaalisista osaajista ja monet yritykset ovatkin oivaltaneet, että potentiaalisia ihmisiä itse kouluttamalla voi myös saada osaajia yritykseen. Tähän mm. oppilaitosyhteistyö, oppisopimus ja koulutussopimus tarjoavat tukea. Oppisopimuskoulutusta voidaan järjestää jopa yksittäisille halukkaille. Lisää oppisopimuksen järjestämisestä löytyy esimerkiksi tämän linkin takaa: Oppisopimus – Kouluttaudu tai kouluta ammattiin työpaikalla.

Oppilaitosyhteistyö tarjoaa suoran väylän uusiin osaajiin

Oppilaitosyhteistyö oman alueen ja oman alan ammatillisten oppilaitosten kanssa on hyvä keino olla yhteydessä potentiaalisiin uusiin osaajiin. Ammatilliset oppilaitoksiin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, siellä kyllä osataan auttaa mahdollisissa hakemus- ja muissa asioissa.

Etsi osaajia toimialarajojen yli

Oletko harkinnut rekrytointia oma toimialasi rajojen yli? Mahdollisia toimialojen yhtymäkohtia on hyvä identifioida mahdollisimman laajan verkoston kanssa. Yllättäviäkin yhteyksiä voi löytyä.

Suuren ongelman ratkaiseminen vaatii laajaa keinovalikoimaa, kekseliäisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Ja kannattaa aloittaa varmistumalla siitä, että oma yritys on vetovoimainen työnantaja ja että yrityksellä on mahdollisuus myös kouluttaa itse – ainakin osittain – tarvitsemiaan osaajia.

Kuva: tradenomi- ja insinööriopiskelijoita tutustumassa SKS Groupiin Vantaalla syksyn 2022 bisnesbussikiertueella.

Blogit

Masino Groupin Suvi Pietarinen: Kustannuspaineiden helpottae...

Viime vuonna yritysten kannattavuutta horjuttivat kustannuspaineet. Isoilta yrityksiltä tuntuvien hinnannousujen siirtäminen asiakkaille onnistui pare...

Blogit

Tuleeko Suomesta Euroopan johtava teollisuusmaa?

Suurimmat suunnitteilla olevat teolliset investointihankkeet tammikuisen Talouselämä-lehden mukaan ovat tuulipuistot, vihreän teräksen tuotantolaitoks...

Blogit

Elämää inflaation kanssa

Olemme tänä ja viime vuonna todistaneet teknisessä kaupassa jyrkkää tuottajainflaatiota. Raaka-aineiden ja useimpien komponenttien hinnat ovat noussee...