Image

Pelkkä varavoimajärjestelmä ei riitä – sen pitää myös toimia

Teknisen Kaupan Liitto muistuttaa varavoimajärjestelmien kunnossapidosta ja julkaisee päivitetyn suosituksen edistämään suunnitelmallista määräaikaishuoltoa ja koekäyttöä.

Sairaaloissa, kaupoissa, polttoainejakelussa, liikekiinteistöissä ja muissa yhteiskunnan toimintojen kannalta välttämättömään infrastruktuuriin kuuluvissa kohteissa on tuhansia varavoimajärjestelmiä, joiden tehtävä on turvata sähkönsaanti häiriötilanteissa.

Jotta järjestelmät toimivat luotettavasti, on niitä huollettava ja koekäytettävä säännöllisesti. Kuluva talvi saattaa tuoda mukanaan sähkönjakelun häiriöitä, ja nyt on korkea aika hoitaa määräaikaishuollot ja koekäytöt laitevalmistajan käyttöohjeiden mukaisesti alan asiantuntijoita käyttäen.

– Yleinen virheellinen käsitys on, että järjestelmien vähäinen käyttö pitää ne toimintakunnossa. Muun muassa korroosio ja kosteus vikaannuttavat järjestelmän osia salakavalasti. Ajan mittaan akut tyhjenevät, polttoaine ja herkät osat vanhenevat – ja varavoimajärjestelmä voi kriittisessä tilanteessa pettää, Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Jan Sucksdorff muistuttaa.

Tietoa oikeanlaisesta huollosta ja vastuista

Tyypillisesti huoltokäyntien yhteydessä vikoja löytyy jäähdytys-, käynnistys- ja polttoainejärjestelmistä. Yleisimmät viat aiheutuvat akkujen, jäähdytysnesteletkujen ja esilämmittimien rikkoontumisista. Nämä kaikki saattavat osaltaan estää varavoimajärjestelmän käynnistymisen tai keskeyttää sen toiminnan. 

– Olemme aikoinaan todenneet, että järjestelmien haltijat eivät aina tiedosta kunnossapidon laajuutta, tunne vastuitaan tai olettavat vastuiden olevan siirrettävissä. Laadimmekin selkeän suosituksen varavoimajärjestelmien kunnossapidosta, selvitimme kunnossapidon vastuita sekä loimme tarkistuslistan huoltojen sisällön, seurannan ja kattavuuden varmistamiseksi. Olemme nyt päivittäneet nuo suositukset, Sucksdorff sanoo.

Varavoimajärjestelmiä ja niiden komponentteja toimittavat yritykset välittävät tietoa asiasta asiakkailleen ja yhdistys julkaisee aineiston myös omilla verkkosivuillaan. 

– Asia on tärkeä, ja käyttäjien kannattaa ehdottomasti hyödyntää jäsenyritystemme asiantuntemusta, Sucksdorff toteaa. 

Vikaantunut tai riittämätön varavoima koituu kalliiksi 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja erityisesti sen siviili-infrastruktuuria vastaan osoitti myös meille sen, kuinka haavoittuvainen arkipäivämme voi olla ja kuinka suuri merkitys varavoimajärjestelmillä on. Järjestelmät varmistavat sairaaloiden ja terveyskeskusten, tietojärjestelmien ja tietoliikenteen kuten matkapuhelinverkkojen toiminnan. Ne mahdollistavat paitsi vedenjakelun ja viemärijärjestelmän toiminnan myös polttoaineiden jakelun ja kauppojen toiminnan myös poikkeustilanteissa. 

– Nyt on korkea aika varmistua, ovatko varavoimajärjestelmämme riittävät, huolletaanko niitä ohjeiden mukaisesti ja toimivatko ne oikein. Viime kädessä lasku piittaamattomuudesta lankeaa kuitenkin meidän kaikkien maksettavaksi, Sucksdorff sanoo. 

Lisätiedot:

Johtava asiantuntija Jan Sucksdorff
p. (09) 6824 1326
jan.sucksdorff(at)tekninen.fi 

Uutiset

MP 23 -messut sai motoristit liikkeelle – kävijämäärä nousi ...

MP 23  Moottoripyörämessut järjestettiin perjantaista sunnuntaihin 3. – 5.2.2023 Helsingin Messukeskuksessa kolmen vuoden tauon jälkeen. Vuosina ...

Uutiset

Moottoripyörien kokonaisrekisteröinneissä viides perättäinen...

Moottoripyörien kokonaisrekisteröinnit Suomessa kasvoivat viidentenä vuonna peräkkäin, kun ensirekisteröinnit nousivat 2,9 % vuonna 2022. Vahvinta kas...

Uutiset

Teknisen Kaupan myynti ylsi ennätykseen 4Q:lla 2022 – ennakk...

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä reilut kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta. Koko vuoden 20...