Image

Prätkällä töihin -päivän 9.6. teemana moottoripyöräilyn aloittaminen – päivän keulakuvana liikenneopettaja Kai Niukkanen

Valtakunnallinen Prätkällä töihin -päivä 9.6. kannustaa kaikki Suomen moottoripyöräilijät pyörän selkään ja näkymään liikenteessä – ja innostaa kaikkia moottoripyöräilystä kiinnostuneita ajamaan ajokortin. Päivän kummina toimii tänä vuonna liikenneopettaja ja autokouluyrittäjä Kai Niukkanen Autokoulu Startista.

Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto haluaa Prätkällä töihin -päivän vietolla muistuttaa, että moottoripyörä on kätevä kulkuneuvo liikenteessä. Autoiluun verrattuna moottoripyöräily ei aiheuta yhtä paljon ruuhkia tai päästöjä. Lisäksi moottoripyöräjaosto muistuttaa, että moottoripyöräkortin voi suorittaa, vaikka ei olisi yhtään kokemusta kaksirenkaisista menopeleistä.

– Parasta moottoripyöräilyssä on tietenkin sen tuoma ilo ja vapauden tunne. Moottoripyöräily sopii kaikille, enkä tiedä sitä parempaa stressin ja tai pahantuulen lieventäjää, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto sanoo.

Päivän keulakuvana liikenneopettaja

Tänä vuonna Prätkällä töihin -päivän teemana on moottoripyörän ajokortin hankinta ja ajokortin korottaminen suurempiin pyöriin siirryttäessä.

Itä-Helsingissä toimiva Autokoulu Start on erikoistunut kaksipyöräisten koulutukseen, ja liikenneopettaja ja autokouluyrittäjä Kai Niukkanen on kouluttanut uusia moottoripyöräkuljettajia vuodesta 2001.

Niukkasen mukaan Autokoulu Startin moottoripyöräoppilaat ovat kaiken ikäisiä. A1- kevytmoottoripyöräkortin ajavat palaavat myöhemmin korottamaan A2- ja A-luokkiin, A2- kortista aloittavat korottavat A-luokkaan ja toiset suorittavat suoraan ”ison A:n”. Varttuneemmalla iällä lajin pariin palaavat kuljettajat varaavat usein harjoitusajotunteja, jotta pääsevät turvallisesti jatkamaan harrastustaan.

– Jatkokoulutukset ja oman ajotaidon kehittäminen ovat tärkeitä kaikille motoristeille iästä ja kokemuksesta riippumatta. Pitkän tauon jälkeen on hyvä verrytellä taitojaan, Niukkanen sanoo.

Ajokorttilaki uudistui vuonna 2018, minkä myötä moottoripyöräkorttiin vaadittavia teoria- ja ajotunteja vähennettiin. Samalla kortin hinta laski. Uudistuksen myötä myös moottoripyörän perushallintaa mittaava käsittelykoe muuttui. Niukkasen mukaan monipuolisempien tehtävien ansiosta uusien kuljettajien taitotaso on kuitenkin nykyisin parempi. Käsittelykokeen kriitikoille liikenneopettajalla onkin selkeä viesti:

– Harjoittelemalla oppii.

Vuonna 2022 suoritettiin kaiken kaikkiaan 10 857 hyväksyttyä moottoripyörän ajokoetta. Korona-aikana moottoripyöräkorttien suorittamisessa nähtiin kaksi reipasta kasvun vuotta (+16,4 % 2020, +10,4 % 2021), mutta viime vuonna nähtiin laskua normaalitasolle 16,6 prosentin verran. (Traficom)

Image

Liikenneopettaja Kai Niukkanen (vas.)

­Moottoripyörien uutuusmallit esitellään koeajopäivillä

Uudesta moottoripyörästä haaveilevan kissanpäivät ovat käynnissä, uutisoi Kauppalehti, kun Helsingin Messukeskus järjestää Moottoripyörien suuret koeajopäivät Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston toimeksiannosta. Kiertue järjestetään nyt kuudetta kertaa.

Moottoripyörien suuret koeajopäivät tarjoaa koeajoon noin 100 moottoripyöräuutuutta. Mukana ovat Aprilia, Benelli, BMW, Ducati, GasGas, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Indian, Moto-Guzzi, KTM, MV Agusta, Piaggio, Vespa, Triumph ja Yamaha. Mukana olevat merkit ja moottoripyörämallit vaihtelevat paikkakunnittain.

Koeajopäivät järjestetään nyt viidellä paikkakunnalla Oulussa (ma 5.6.), Jyväskylässä (ti 6.6.), Tampereella (ke 7.6.), Turussa (to 8.6.) ja Helsingissä (pe 9.6.). Kiertue päättyy valtakunnallisena Prätkällä töihin päivänä 9.6. Helsinkiin.

Prätkäilystä kuvat mp-messujen Instagram-tilille

Lähetä Prätkällä töihin -päivänä 9.6. omasta ajelustasi kuvia Instagramiin hashtagilla #pratkallatoihinpaiva ja #koeajopaiva. Parhaat kuvat nostetaan mp-messut -Instagram-tilin kuvavirtaan.

www.koeajopaiva.com

Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.

Kuvat: Niko Jekkonen

Image

Uutiset

Moottoripyöräilevä kaupunginjohtaja tähdittää Prätkällä töih...

Kansainvälinen Prätkällä töihin -päivä 17. kesäkuuta 2024 kannustaa kaikkia Suomen moottoripyöräilijöitä pyörän selkään ja näkymään liikenteessä. Tänä...

Uutiset

Moottoripyörien ensirekisteröinneissä laskua 6,9 % – taloude...

Viiden perättäisen kasvuvuoden jälkeen moottoripyörien ensirekisteröinnit taittuivat Suomessa 6,9 prosentin laskuun vuonna 2023. Parhaiten kaupaksi kä...

Uutiset

Moottoripyörien rekisteröinnit hyvällä tasolla, kuntotarkast...

LEHDISTÖTIEDOTE 9.6.2023Moottoripyörien kevään myyntisesonki on sujunut valoisissa merkeissä. Pienestä 2,5 prosentin miinuksesta huolimatta rekisteröi...