Image

SGN Groupin Ilkka Brander: Tarina Suomen tulevaisuudesta

Kirjoittaja: Ilkka Brander

Image

Ilkka Brander

toimitusjohtaja, SGN Group Oy

Ensio istui omassa nojatuolissaan ja tähysi isojen ikkunoiden läpi rantaan. Meriharakka oli jo tullut, kohta seuraa västäräkki. Pienten askelten kopina keskeytti ajatuksen. Oskari oli tullut kylään ja juoksi rappusia ylös.  

“Ukki, mitä sinä puuhaat? Voinko tulla syliin?” 

”Totta kai! Mietiskelen ja seurailen luontoa. Minun kaverini ovat taas tulleet Suomeen. Niiden mielestä tämä on paras paikka rakentaa pesää ja perhettä. Miten koulupäivä meni?” 

“Hyvin! Meillä oli historiaa ja ainekirjoitusta äidinkielessä. Ukki, kertoisitko minulle Suomen tarinan?” 

“Ai tarinan”, yllättyi Ensio. No mikäpä siinä, ja aloitti: “Kun Suomi oli selvinnyt Ruotsin ja Venäjän vallan jälkeen itsenäiseksi noin sata vuotta sitten, niin se alkoi kehittyä...” 

“Ei ei ei, kun tarina”, keskeytti Oskari. “Tuo lukee meidän historian kirjassamme. Tarina tarkoittaa Ukki sitä, että sinä kerrot mitä Suomessa seuraavaksi tapahtuu.”  

Ensio oli hetken hämmentynyt ja mietteissään ja katsoi pesänsä parissa puuhastelevaa meriharakkaa. Se oli ahkera, määrätietoinen ja utelias.  

“No, Oskari”, aloitti Ukki rauhallisella äänellä. “Jos minä sitten kerron, miten te rakennatte kavereittesi kanssa sellaisen hyvän tarinan. Saatte sitten itse miettiä millaiseksi sen teette.” 

“Kiva”, sanoi Oskari. “Ope sanoi, että jos ei unelmoi, ajattele tai kirjoittele tarinoita, niin ne eivät voi toteutuakaan.” 

Oskari on aivan oikeassa. Ensimmäinen osa Suomen tarinasta on historiaa. Se on upea kertomus maasta, joka loi menestyksensä rohkeudella, sitkeydellä, kovalla työllä ja avoimella yhteistyöllä.   

Nyt on tullut aika muodostaa Suomelle seuraava tarina - visio Suomesta.  

Tarinan tulee sisältää kuvaus siitä, millaiseksi haluamme maamme seuraavaksi rakentaa. Sen tulee olla rohkea ja kiinnostava, jotta niin kansalaiset, yritykset, investoijat kuin maahantulijat voivat siihen tarttua. Tarinan rakennuspalikat tulee siis olla osoitettu sen tuleville omistajille.  

Suomi kaipaa suuntaa. Suunnan määrittäminen synnyttää keskustelua. Keskustelu suunnasta antaa jo itsessään meille aineksia tarttua uuteen.  

Liike-elämässä hyvän strategian tunnistaa siitä, että se karkaa käyttöön jo ennen kuin sitä on edes vahvistettu.  

Näin se toimii tarinankin osalta. Meillä on historiassamme paljon kokemusta siitä, miten eriäviäkin näkemyksiä voidaan kanavoida yhteisten päämäärien saavuttamiseksi. Meillä on tarinalle tällä hetkellä paljon hyviä aineksia. On raaka-aineita, osaamista ja koulutusta. Viimeisimpänä, mutta ei lainkaan vähäisimpänä, meillä on nyt myös ulko- ja turvallisuuspoliittista selkänojaa Naton myötä. Pääomia ja työvoimaa me tarvitsemme lisää, mutta niitä kiinnostava tarina vetää puoleensa.  

Kun saamme tarinamme kansiin, tulee meidän katsoa hetkeksi peiliin. Jotta voimme saavuttaa unelmamme, meidän tulee ymmärtää mihin meillä on tänään varaa, jotta huomisen tarina voi toteutua.  

Ensio nosti kätensä, osoitti ulos omenapuita ja aloitti.  

“Oskari, näetkö nuo omenapuut? Eikö ole jännää, että niitä on ensin hieman leikattava, jotta ne voivat kasvaa paremmin? Kun omenapuussa ei ole turhia ja katkenneita oksia, niin sen rungosta tulee tosi vahva. Ja vahva omenapuu tekee aina uusia ja uusia omenoita vuodesta toiseen ja lopulta puusta tulee tosi upea.” 

Ilkka Brander on toiminut Teknisen Kaupan Liiton hallituksen jäsenenä vuoden 2023 alusta alkaen.

Hänellä on yli 20 vuoden kokemus kaupan alalta eri toimijoiden näkökulmasta johto- ja hallitustehtävistä. Hän on kehittänyt toimialaa niin vähittäis- kuin tukkukaupassa, teollisuudessa kuin palveluntarjoajanakin. Hänellä on erityistä osaamista digitaalisen liiketoiminnan ymmärtämiseen sekä muutos- ja kasvuhankkeiden läpiviemiseen.  

Ilkka asuu Helsingissä ja viettää paljon aikaa maalla Kangasalla vaimon ja tyttärensä kanssa. Harrastuksista tärkeimmät ovat metsästys, hiihto ja maastopyöräily. Avantouinnista hän hakee energiaa talvipakkasilla.

Blogit

Bang & Bonsomerin Teittinen: Suomen huoltovarmuutta voidaan ...

Ukrainan sota, logistiikkaongelmat, maailmanlaajuinen komponenttipula ja viime aikoina uutisoidut kaasuputki- ja tietoliikennekaapelirikot ovat nostan...

Blogit TEKtalk

Lopettaako CBAM-hiilirajamekanismi teräksen tuonnin?

Euroopan komission reilut pari vuotta sitten julkaisema Fit-for-55-säädöspaketti alkaa realisoitumaan yrityksille uusina velvoitteina. Yksi etenkin ma...

Blogit

Konwellin Pia Heinänen-Alasaari: “Meidän on oltava nyt täysi...

Vladimir Putinin ja Venäjän aloittama sota on raivonnut jo yli puolitoista vuotta. Ukraina on kärsinyt suuresti, monet sen kaupungeista ovat raunioina...