Image

Teknisen Kaupan myynti kääntyi laskuun, loppuvuosi epävarmoissa merkeissä – ennakkotieto 2Q 2023

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski selvästi vuoden toisella neljänneksellä, mikä painoi myös koko alkuvuoden myynnin vajaat kolme prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi.

  • Raaka-ainekaupassa synkeä alkuvuosi jatkui myynnin pudottua 23 prosenttia toisen neljänneksen aikana.
  • Myös rakentamisen tuotteissa ja palveluissa nähtiin muutos heikompaan suuntaan; toimialan myynti heikkeni nyt 10 prosenttia vuodentakaisesta.
  • Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa toinen neljännes päätyi edellisen vuoden tasolle.
  • Kuluttajatuotteissa alkuvuosi on sen sijaan ollut jopa yllättävän positiivinen. Tasainen kolmen prosentin kasvuvauhti jatkui toimialalla kevätkaudenkin aikana.

”Teknisen kaupan myynti valahti toisella neljänneksellä lähes kahdeksan prosenttia pakkaselle", summaa Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Raaka-ainekaupassa terästen ja metallien kauppa kävi reilun neljänneksen viime vuotta huonommin, myös kemikaalikaupassa jäätiin reilut kymmenen prosenttia edellisvuoden luvuista. Edellisessä sekä tonnit, että hinnat laskivat, kemikaalikaupassa etenkin bulkkituotteiden hinnat olivat laskussa.

Tuotteet ja palvelut teollisuudelle olivat edellisvuoden tasolla, kuitenkin investointitavarat pakittivat jonkin verran. Etenkin konepajateollisuuden tilanne oli toisella neljänneksellä vielä varsin hyvä.

"Rakentamisen syvä ahdinko näkyy selvästi tuotteiden ja palveluiden toimituksissa rakentamiseen, jotka jäivät reilun kymmenen prosenttia edellisvuodesta", Uitto sanoo.

Sähköteknisen kaupan luvut olivat viime vuoden tasolla, mutta uudisrakentamisen hidastuminen tulee Uiton mukaan heijastumaan myös sähköteknisten tuotteiden myyntiin viipeellä.

”Asuntorakentamisen aloitusten seisahtuminen ja teollisuuden heikkenevä suhdanne tulevat laskemaan teknisen kaupan loppuvuoden lukuja, jotka olivat viime vuonna kaikkien aikojen parhaat. Inflaation talttuminen ja siitä seuraava korkojen tasaantuminen ja kääntyminen laskuun ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta niin kuluttajien kuin yritystenkin investointihanat jälleen aukeaisivat”, Uitto näkee.

Image

Taulukko: Teknisen Kaupan myynti toimialoittain

Palvellaksemme paremmin ja nopeammin sekä jäseniämme että sidosryhmiämme julkaisemme ennakkotietoja jäsenyritystemme myynnin kehityksestä ennen virallista markkinakatsausta. Ennakkokatsaus perustuu jäsenyritysten antamiin tietoihin ja sen kattavuus on noin kaksi kolmasosaa koko Teknisen Kaupan Liiton jäsenistöstä. Tarkennetut ja yksityiskohtaisemmat tiedot myynnistä sekä toimialakohtaiset analyysit julkaisemme varsinaisessa markkinakatsauksessamme syyskuussa.

Uutiset

Teknisen Kaupan myynti kohosi hintojen vetämänä – ennakkotie...

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä runsaat kaksi prosenttia vuodentakaisesta.Nopein kasvu koettiin raken...

Uutiset

Tekninen kauppa piti pintansa 4Q:lla 2022 – markkinakatsaus

Teknisen Kaupan markkinakatsaus 4Q 2022 Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden neljännellä neljänneksellä seitsemän prosenttia. Koko vuod...