Image

Teknisen Kaupan myynti kääntyi laskuun, loppuvuosi epävarmoissa merkeissä – ennakkotieto 2Q 2023

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski selvästi vuoden toisella neljänneksellä, mikä painoi myös koko alkuvuoden myynnin vajaat kolme prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi.

 • Raaka-ainekaupassa synkeä alkuvuosi jatkui myynnin pudottua 23 prosenttia toisen neljänneksen aikana.
 • Myös rakentamisen tuotteissa ja palveluissa nähtiin muutos heikompaan suuntaan; toimialan myynti heikkeni nyt 10 prosenttia vuodentakaisesta.
 • Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa toinen neljännes päätyi edellisen vuoden tasolle.
 • Kuluttajatuotteissa alkuvuosi on sen sijaan ollut jopa yllättävän positiivinen. Tasainen kolmen prosentin kasvuvauhti jatkui toimialalla kevätkaudenkin aikana.

  ”Teknisen kaupan myynti valahti toisella neljänneksellä lähes kahdeksan prosenttia pakkaselle", summaa Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

  Raaka-ainekaupassa terästen ja metallien kauppa kävi reilun neljänneksen viime vuotta huonommin, myös kemikaalikaupassa jäätiin reilut kymmenen prosenttia edellisvuoden luvuista. Edellisessä sekä tonnit, että hinnat laskivat, kemikaalikaupassa etenkin bulkkituotteiden hinnat olivat laskussa.

  Tuotteet ja palvelut teollisuudelle olivat edellisvuoden tasolla, kuitenkin investointitavarat pakittivat jonkin verran. Etenkin konepajateollisuuden tilanne oli toisella neljänneksellä vielä varsin hyvä.

  "Rakentamisen syvä ahdinko näkyy selvästi tuotteiden ja palveluiden toimituksissa rakentamiseen, jotka jäivät reilun kymmenen prosenttia edellisvuodesta", Uitto sanoo.

  Sähköteknisen kaupan luvut olivat viime vuoden tasolla, mutta uudisrakentamisen hidastuminen tulee Uiton mukaan heijastumaan myös sähköteknisten tuotteiden myyntiin viipeellä.

  ”Asuntorakentamisen aloitusten seisahtuminen ja teollisuuden heikkenevä suhdanne tulevat laskemaan teknisen kaupan loppuvuoden lukuja, jotka olivat viime vuonna kaikkien aikojen parhaat. Inflaation talttuminen ja siitä seuraava korkojen tasaantuminen ja kääntyminen laskuun ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta niin kuluttajien kuin yritystenkin investointihanat jälleen aukeaisivat”, Uitto näkee.

  Image

  Taulukko: Teknisen Kaupan myynti toimialoittain

  Palvellaksemme paremmin ja nopeammin sekä jäseniämme että sidosryhmiämme julkaisemme ennakkotietoja jäsenyritystemme myynnin kehityksestä ennen virallista markkinakatsausta. Ennakkokatsaus perustuu jäsenyritysten antamiin tietoihin ja sen kattavuus on noin kaksi kolmasosaa koko Teknisen Kaupan Liiton jäsenistöstä. Tarkennetut ja yksityiskohtaisemmat tiedot myynnistä sekä toimialakohtaiset analyysit julkaisemme varsinaisessa markkinakatsauksessamme syyskuussa.

  Uutiset

  Teknisellä kaupalla vaisu vuoden aloitus, lakoilla vaikutust...

  Teknisen Kaupan jäsenistön myynti supistui 11 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kaikkien toimialojen myynti jäi edellistä vuotta pienemm...

  Uutiset

  Teknisen Kaupan loppuvuosi oli odotetun vaisu – myynnin enna...

  Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kutistui yhdeksän prosenttia vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Koko vuoden aikana myynti jäi kuusi prosent...

  Uutiset

  Teknisen Kaupan myynnin alamäki jatkui, loppuvuosi näyttää v...

  Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti supistui vajaat kahdeksan prosenttia vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Koko vuoden osalta myynti jäi neljän ...