Image

Teknisen Kaupan myynti kohosi hintojen vetämänä – ennakkotieto 1Q 2023

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä runsaat kaksi prosenttia vuodentakaisesta.

  • Nopein kasvu koettiin rakentamisen tuotteissa ja palveluissa, joiden myynti nousi lähes seitsemän prosenttia edellistä vuotta suuremmaksi.
  • Kuluttajatuotteiden myynti kohosi neljä ja teollisuuden tuotteiden ja palveluiden kaksi prosenttia.
  • Raaka-ainekauppa sen sijaan oli selvässä alamäessä myynnin jäätyä reilut kymmenen prosenttia vuodentakaista pienemmäksi.

Uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien ratkaisujen hyvä kysyntä vetää rakentamisen lukuja uudisrakentamisen matalasuhdanteesta huolimatta.

"Raaka-ainekaupan laskua vetää vertailukaudesta selvästi laskeneet teräksen hinnat. Viime vuonna Venäjän hyökkäyssota kiihdytti teräksen hinnat poikkeuksellisen jyrkkään kasvuun. Teollisuuden osalta tilanne on edelleen kohtuullinen, kuitenkin asiakkaiden investointipäätösten tekeminen on hidastunut selvästi. Vaikka uudisrakentaminen, etenkin asuntotuotanto onkin matalasuhdanteessa, ei se yllättäen näy teknisen kaupan luvuissa. Tätä selittää varmasti uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien ratkaisujen hyvä kysyntä. Sähköteknisen kaupan hyvä kehitys (14 %) vetää rakentamisen lukuja ja esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien myynti on tuplaantunut viime vuodesta. Kuluttajatuotteiden hyvä kehitys on myös iloinen yllätys. Useimmilla toimialoilla hintojen nousu on ollut vuodentakaiseen merkittävää, jolloin määrällinen myynnin kehitys on toki negatiivisella puolella”, kommentoi Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Image

Taulukko: Teknisen Kaupan myynti toimialoittain

Palvellaksemme paremmin ja nopeammin sekä jäseniämme että sidosryhmiämme julkaisemme ennakkotietoja jäsenyritystemme myynnin kehityksestä ennen virallista markkinakatsausta. Ennakkokatsaus perustuu jäsenyritysten antamiin tietoihin ja sen kattavuus on noin kaksi kolmasosaa koko Teknisen Kaupan Liiton jäsenistöstä. Tarkennetut ja yksityiskohtaisemmat tiedot myynnistä sekä toimialakohtaiset analyysit julkaisemme varsinaisessa markkinakatsauksessamme toukokuussa.

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja alan myynti vuonna 2022 oli 12,6 miljardia euroa.

Uutiset

Teknisen Kaupan myynnin alamäki jatkui, loppuvuosi näyttää v...

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti supistui vajaat kahdeksan prosenttia vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Koko vuoden osalta myynti jäi neljän ...

Uutiset

Teknisen Kaupan myynti kääntyi laskuun, loppuvuosi epävarmoi...

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski selvästi vuoden toisella neljänneksellä, mikä painoi myös koko alkuvuoden myynnin vajaat kolme prosenttia ...

Uutiset

Tekninen kauppa piti pintansa 4Q:lla 2022 – markkinakatsaus

Teknisen Kaupan markkinakatsaus 4Q 2022 Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden neljännellä neljänneksellä seitsemän prosenttia. Koko vuod...