Image

Teknisen Kaupan myynti Q3 2020: Rakentaminen vetää vielä, teollisuuden ongelmat tiivistyvät – ennakkotieto 23.10.2020

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski kolmannen neljänneksen aikana viisi prosenttia vuodentakaisesta. Tammi- syyskuussa myynti supistui neljä prosenttia.

Toimialoista ainoastaan rakentamisen tuotteet ja palvelut on pystynyt lisäämään myyntiään. Koko vuoden osalta toimialan myynti kasvoi kaksi prosenttia ja kolmannellakin neljänneksellä vielä hitusen edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten laskenut toimiala oli edelleen raaka-aineet, joiden myynti supistui lähes 14 prosenttia kolmannella kvartaalilla. Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa myynti jäi seitsemän prosenttia vuodentakaista pienemmäksi. Kuluttajatuotteiden myynti heikkeni vajaat kolme prosenttia vertailuajankohdasta.

– Myynnin odotuksia pienempään supistumiseen vaikutti koronapandemian rauhoittuminen kesällä niin Suomessa kuin Euroopassakin. Yleiskuva säilyi kuitenkin ennallaan, eli tuotteet ja palvelut rakentamiseen jatkoi edelleen positiivista kehitystä. Kuitenkin rakentamisen puolellakin on jo nähtävissä hidastumista; betoniteräksen kysyntä on pysynyt keväästä saakka edellisvuotta selvästi alempana ja LVI-tuotteissa luvut kääntyivät miinukselle kolmannella neljänneksellä, kertoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 kesä-elokuussa 25 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan nämä luvut ennakoivat rakentamisen kokonaisuutena kääntyvän selvään laskuun talven aikana. Tuotteiden ja palveluiden toimitukset teollisuuteen laskivat vähemmän kuin toisella neljänneksellä, jolloin investoinnit pysähtyivät kuin seinään.

– Huolestuttavaa on kuitenkin se, että tarvikkeet ja komponentit tuotannon ylläpitoon laskivat selvästi, mikä vahvistaa sen, että teollisuustuotanto laski tuntuvasti kolmannella kvartaalilla.

Raaka-ainekaupassa niin teräkset ja metallit kuin teollisuuden kemikaalit ja muut raaka-aineetkin jatkoivat reipasta alamäkeään. Näissä sekä hinnat, että volyymit jatkoivat laskuaan. Kuluttajatuotteissa jatkui puutarhakoneiden ja sähköisten työkalujen hyvä kysyntä, sen sijaan autonvaraosa- ja rengaskaupassa luvut jäivät edellisvuodesta.

Koronapandemian toisen aallon kiihtyminen niin Suomessa kuin viennin kannalta merkityksellisessä Euroopassakin tulee väistämättä heikentämään myös teknisen kaupan yritysten syksyn tilannetta.

– Kustannustuki 2:sen nopea hyväksyminen ja käyttöönotto sekä sen edeltäjään liittyvien valuvirheiden, kuten esimerkiksi tiukan toimialarajoituksen poistaminen, ovatkin erittäin tärkeitä, jotta useimmat yritykset selviäisivät hengissä talven yli, Uitto painottaa.

– Nopealla aikataululla etenevässä Suomen kestävän kasvun ohjelman suunnittelussa pääpainon tulisi olla tekijöissä, jotka vaikuttavat Suomen toipumiseen seuraavan kolmen vuoden aikana. Tällöin puhutaan panostuksista nopeasti vaikuttaviin asioihin, kuten esimerkiksi energiatehokkuusinvestointeihin teollisuudessa ja palveluyrityksissä. Investoinnit luovat työtä.

Palvellaksemme paremmin ja nopeammin sekä jäseniämme että sidosryhmiämme julkaisemme ennakkotietoja jäsenyritystemme myynnin kehityksestä ennen virallista markkinakatsausta. Ennakkokatsaus perustuu jäsenyritysten antamiin tietoihin ja sen kattavuus on noin kaksi kolmasosaa koko Teknisen Kaupan Liiton jäsenistöstä. Tarkennetut ja yksityiskohtaisemmat tiedot myynnistä sekä toimialakohtaiset analyysit julkaisemme varsinaisessa markkinakatsauksessamme marraskuun alussa.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liitto
markku.uitto[at]tekninen.fi
0400 407 870

Uutiset

Vähähiilisyystavoitteiden saavuttaminen vaatii yhteistyötä k...

Kaupan alan päivitetty vähähiilisyystiekartta osoittaa, että yritysten nykyiset toimenpiteet ja sitoumukset ovat hyvä alku. Nollapäästöisyyden toteutu...

Uutiset

Moottoripyöräilevä kaupunginjohtaja tähdittää Prätkällä töih...

Kansainvälinen Prätkällä töihin -päivä 17. kesäkuuta 2024 kannustaa kaikkia Suomen moottoripyöräilijöitä pyörän selkään ja näkymään liikenteessä. Tänä...

Uutiset

Kaupan alan liitot tiivistävät yhteistyötä opetus- ja ohjaus...

Tulevana lukuvuonna Kaupan liitto toteuttaa ensimmäistä kertaa Osaava kauppa -tapahtumakonseptin, jonka tarkoituksena on kertoa oppilaitosten ohjaus- ...