Opiskelijoille

Image

Vaikka tekninen kauppa on monille tuntematon ala, se on elintärkeä taustavoima muun muassa teollisuudessa ja rakentamisessa. Ilman meitä nämäkään alat eivät pyöri eikä vienti kulje. Teknisessä kaupassa tehdään töitä yli 20 toimialalla. Jäsenyrityksemme työllistävät yli 20 000 ihmistä ja niiden yhteenlaskettu myynti oli vuonna 2018 yli 10 miljardia.

Alan yritykset tuovat maahan ja myyvät teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemia tuotteita – esimerkiksi raaka-aineita, tarvikkeita, osia, koneita ja järjestelmiä. Jäsenyrityksemme tarjoavat asiantuntemusta ja palveluita, joiden avulla niiden asiakkaat voivat kehittää omaa toimintaansa.
Alan kuluttajatuotteet ovat monille tutumpia: jäsenyrityksemme tuovat maahan muun muassa moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, ruohonleikkureita ja lumilinkoja, sähkötyökaluja, akkuja ja paristoja.

Alalla panostetaan uuden teknologian ja tiedon tuottamiseen.

Töitä tehdään pitkälti digitalisaation avulla ja se on poikinut kokonaan uudenlaisia tuotteita. Siksi tarvitaan myös uutta osaamista ja uusia osaajia.

Image

Teknisessä kaupassa tehdään töitä vastuullisesti

Teknisen kaupan alalla etenkin ympäristövastuullisuus on noussut tärkeään asemaan. Jäsenyrityksemme toimittavat ratkaisuja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, sähköistävät liikennettä, rakentavat uusiutuvaa energiaa ja kehittävät muovia korvaavia kestävän kehityksen materiaaleja. Lisäksi alalla pyritään muun muassa kierrättämään ja käyttämään materiaaleja uudelleen sekä säästämään luonnonvaroja.

Lokakuussa 2019 solmimme ympäristöministeriön kanssa työkonealan green deal -sopimuksen, jonka puitteissa pyritään vähentämään työkoneista tulevia päästöjä. Tavoitteena on muun muassa lisätä sähkökäyttöisten työkoneiden – esimerkiksi trukkien ja henkilönostinten – määrää. Jatkossa green dealin odotetaan laajenevan myös muille teknisen kaupan toimialoille.

Ympäristökysymysten lisäksi vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tunnemme taloudellisen vastuumme, huolehdimme ympäristöstä, toimimme läpinäkyvästi ja lainmukaisesti, ja pidämme huolta tärkeimmästä voimavarastamme eli työntekijöistämme.

Näiltä sivuilta löydät lisätietoja teknisen kaupan työmahdollisuuksista ja koulutustaustoista, alan työntekijöiden uratarinoita joko ammatillisella tai korkeakoulutaustalla sekä listan Teknisen Kaupan Liiton jäsenyrityksistä, jotka ovat mukana oppilaitosyhteistyössä.

Millaisia töitä alalla on?

Tekninen kauppa on täynnä innostavia uratarinoita: koulutustausta ja omat kiinnostuksenkohteet johdattelevat erilaisiin työtehtäviin alalla.

Tutustu ammatillisen koulutuksen suorittaneiden uratarinoihin.
Tutustu korkeakouluopinnot suorittaneiden uratarinoihin.

Harjoitteluun teknisen kaupan yritykseen?

Osaavat ja ahkerat työntekijät ovat kovaa valuuttaa teknisen kaupan yrityksissä. Usein urapolku aukeaa alan yrityksessä suoritetusta työharjoittelusta. Tutustu Teknisen Kaupan Liiton jäsenyrityksiin, jotka ovat tiukasti mukana oppilaitosyhteistyössä ja tarjoavat opiskelijoille harjoittelupaikkoja.