Image

Masino Groupin Suvi Pietarinen: Kustannuspaineiden helpottaessa katse kohti tuottavuuden nostoa

Kirjoittaja: Suvi Pietarinen

Image

Suvi Pietarinen

Hallituksen puheenjohtaja, Masino Group Oy & Toimitusjohtaja, Masino Industry Oy

Viime vuonna yritysten kannattavuutta horjuttivat kustannuspaineet. Isoilta yrityksiltä tuntuvien hinnannousujen siirtäminen asiakkaille onnistui paremmin kuin pk-yrityksiltä. Kulut kasvoivat laajalla rintamalla ja työvoimapula puhutti. Vaikka osa yrityksiin kohdistuvista kustannuksista, mm. energia, useat raaka-aineet ja rahdit, ovatkin jo kääntyneet laskuun, pula osaavasta työvoimasta haitannee yritysten kasvunäkymiä vielä pitkään.

Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat muutokset yritysten toimintaympäristössä ovat tuoneet esiin myös pitkien toimitusketjujen haavoittuvuuden, ja yritykset ovat joutuneet laajentamaan toimittajaverkostojaan. Samalla varastoja on jouduttu kasvattamaan toimituskyvyn varmistamiseksi.

Todennäköisesti hyvin monella yrityksellä onkin tällä hetkellä varastot täynnä nykyistä markkinahintaa korkeammilla hinnoilla ostettua tavaraa, mikä luo entisestään paineita liiketoiminnan kannattavuudelle.

Kannattavuutta on Suomessa perinteisesti totuttu parantamaan kustannuksia karsimalla. Mielestäni keskustelu olisi hiljalleen hyvä siirtää kustannuksista ja säästämisestä tuottavuuden nostamiseen ja kasvun tavoittelemiseen. Tähän liittyen oli Helsingin Sanomien Visiossa 4. helmikuuta 2023 herättävä artikkeli, jossa todettiin säästömoodin jääneen Suomessa päälle.

Säästöjä tiristäessämme olemme jääneet työn tuottavuudessa jopa kymmenen vuotta jälkeen kilpailijoistamme Ruotsissa ja Saksassa. Suomessa työn tuottavuus ei ole kasvanut lähes ollenkaan yli kymmeneen vuoteen!

Tuottavuuden paikallaan polkeminen on hälyttävää.

Tuottavuuskehitys on keskeinen talouskasvun tekijä – ja kasvu on se, mikä mahdollistaa esimerkiksi palkkojen korotukset ja verotuksen keventämisen. Lisäksi, kun osaavista tekijöistä on krooninen pula, tuottavuuden parantamisen tarve korostuu entisestään.

Kannattavuutta voi toki parantaa nopeastikin kuluja karsimalla, mutta pitkällä aikavälillä kilpailukyky säilyy ainoastaan tuottavuuden nostolla.

Suvi Pietarinen aloitti Teknisen Kaupan Liiton hallituksessa 1.1.2023.

Blogit

Ramirentin Mikael Kämpe: Lähestyvät vaalit määrittävät Oy Su...

Viimeiset neljä vuotta ovat olleet historiallisen vauhdikkaita: Uusia ministereitä on nimetty ja vanhoja eronnut. Maailmaa ravistelleet kriisit ovat j...

Blogit

Yhteisöllisyys – yrityksen voimavara

Suomi muuttuu demograafisesti ja kulttuurisesti kovaa vauhtia mutta olemmeko valmiita siihen? Väestö ikääntyy ja maahanmuutto lisääntyy, lisäksi somem...

Blogit

Tuleeko Suomesta Euroopan johtava teollisuusmaa?

Suurimmat suunnitteilla olevat teolliset investointihankkeet tammikuisen Talouselämä-lehden mukaan ovat tuulipuistot, vihreän teräksen tuotantolaitoks...