Image

Ramirentin Mikael Kämpe: Lähestyvät vaalit määrittävät Oy Suomi-Finland Ab:n tulevaisuuden suunnan

Kirjoittaja: Mikael Kämpe

Image

Mikael Kämpe

toimitusjohtaja, Ramirent Finland Oy

Viimeiset neljä vuotta ovat olleet historiallisen vauhdikkaita: Uusia ministereitä on nimetty ja vanhoja eronnut. Maailmaa ravistelleet kriisit ovat johtaneet yhteiskunnan taloudelliseen epätasapainoon. Koronan aikaan jouduimme elvyttämään ja ottamaan lainaa. Sota puolestaan toi inflaation ja laukaisi energiakriisin.

Vaalien lähestyessä poliitikkojen keskusteluja ja mielipiteitä kuulee ja näkee kaikissa tiedotusvälineissä. Puolueet ja ehdokkaat rakentavat profiileitaan erilaisilla lupauksilla. Kun vaalit ovat ohi, on edessä mittava työmaa.

Nyt tarvitaan viisaita päätöksiä.

Tulevat vaalit ovat meille tärkeät, koska ne määrittävät Suomen tulevaisuuden suunnan. Ratkaistavana on isoja asioita:

Miten talous saadaan kuntoon? Miten voimme taata riittävän sekä osaavan työvoiman? Miten voimme parantaa omaa koulutusjärjestelmäämme, joka on vuosien varrella rappeutunut? Miten saamme terveyspalvelut toimimaan niin kuin niiden kuuluisi toimia? Miten työmarkkinajärjestelmä saadaan joustavammaksi? Miten säilytämme kilpailukyvyn muihin maihin verrattuna? 

Samalla elämme historiallisia hetkiä, kun liitymme Natoon. Mitä muuta se tuo meille kuin turvallisuutta? Kenties investointeja? Keskustelua käydään myös Alkon, apteekkien ja Veikkauksen monopolien purkamisesta. Näissä kysymyksissä yleinen mielipide on muuttunut radikaalisti vuosien varrella. Sitten punnitaan, mitä poliitikot tekevät asialle ja miten perustuslaki ja eri ministeriöt joustavat tiettyjen päätösten suhteen.

Elinkeinoelämän kannalta on elintärkeää, että Suomi profiloituu investointiystävällisenä yhteiskuntana.

Meillä on suuri potentiaali uusiutuvan energian tuottajana ja vihreässä siirtymässä sen eri muodoissa. Mutta meillä pitäisi olla myös enemmän jalostavaa teollisuutta. Olemme liiaksi niin sanotun raaka-aine- tai perustuotannon maa.

Joskus tuntuu siltä, että investoinnit infrastruktuuriin koetaan kuluksi tai päästöjen lisääjäksi, vaikka ne ovat investointi yhteiskunnan toimivuuteen. Jotta voisimme olla houkutteleva investointimaa, myös perusinfrastruktuurin on toimittava, ja se koskee eri liikennemuotoja. On muistettava, että Suomi ei ole maantieteellisesti ihanteellisessa paikassa, ei poliittisesti eikä logistisesti.

Tarvitsemme nyt hallituksen, joka tekee pitkäjänteistä työtä Suomen eteen selvitäksemme nykyisistä ja tulevista haasteista.

Kun vaalit ovat ohi ja voittajat kokoavat hallituksen ja hallitusohjelman, on tärkeää ettei tuijoteta vain omaa napaa tai etsitä ratkaisuja, jotka ovat pelkästään oman puolueen kannan mukaisia. Tällä hallituskaudella olemme todistaneet, että suuren kriisin kohdatessa on mahdollista tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen ja opposition kanssa. Viittaan tässä Nato-päätökseen.

Jännityksellä odotamme, kuka voittaa vaalit ja miten sitten edetään. Kuinka moni pettää vaalilupauksensa? Nyt todellakin tarvitaan yhteistyötä ja pitkän aikavälin politiikkaa, jotta asiat saadaan järjestykseen ja talous tasapainoon. Poliitikkojen on myös muistettava, ketkä ovat heidän asiakkaansa ja palkanmaksajansa. Heitä ovat Suomen kansa, yhteiskunta ja täällä toimivat yritykset.

Hyvää alkanutta vaalikevättä!

Mikael Kämpe toimii Teknisen Kaupan Liiton hallituksen puheenjohtajana.

Blogit

Yhteisöllisyys – yrityksen voimavara

Suomi muuttuu demograafisesti ja kulttuurisesti kovaa vauhtia mutta olemmeko valmiita siihen? Väestö ikääntyy ja maahanmuutto lisääntyy, lisäksi somem...

Blogit

Masino Groupin Suvi Pietarinen: Kustannuspaineiden helpottae...

Viime vuonna yritysten kannattavuutta horjuttivat kustannuspaineet. Isoilta yrityksiltä tuntuvien hinnannousujen siirtäminen asiakkaille onnistui pare...

Blogit

Tuleeko Suomesta Euroopan johtava teollisuusmaa?

Suurimmat suunnitteilla olevat teolliset investointihankkeet tammikuisen Talouselämä-lehden mukaan ovat tuulipuistot, vihreän teräksen tuotantolaitoks...