Image

Moottoripyörien rekisteröinnit hyvällä tasolla, kuntotarkastusta pilotoidaan katsastuksen korvaajaksi

LEHDISTÖTIEDOTE 9.6.2023

Moottoripyörien kevään myyntisesonki on sujunut valoisissa merkeissä. Pienestä 2,5 prosentin miinuksesta huolimatta rekisteröinnit ovat pysyneet yli 1900 moottoripyörän tasolla. Käytettyjen kauppa on käynyt jopa 15,4 prosenttia edellisvuotta vilkkaampana. Uusissa malleissa kysyntää on nyt erityisesti yli 750-kuutioisille pyörille. Parantunut saatavuus vapauttaa aiemmin patoutunutta kysyntää, arvioi Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto.

Moottoripyörien kokonaisrekisteröinnit tammikuu-toukokuu (lähde: Granodiesel)

 • 2023                           1903 kpl (muutos vuoteen 2022: -49 kpl / -2,5 %)
 • 2022                           1952 kpl
 • 2021                           1784 kpl
 • 2020                           1847 kpl

  Poiketen hyytyneestä uusien autojen ja veneiden kaupasta uusien moottoripyörien myynti on pitänyt pintansa.

  - Kuluva myyntisesonki näyttää lupaavalta sen osalta, että myynnissä pysytään tänäkin vuonna hyvällä tasolla. Viime vuosien myyntitilastoja leimanneet saatavuusongelmat on nyt pääosin selätetty, ja joitain tiettyjä uutuuksia lukuun ottamatta kaupoilla on hyvä saatavuus, kommentoi Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

  Tänä keväänä kasvussa on ollut yli 750-kuutioisten myynti. Näissä arvokkaammissa pyörissä tehdään Tuomiston mukaan tyypillisesti muita pyöriä enemmän ennakkokauppaa lopputalvesta ja keväällä, ja vielä huhtikuussa isot pyörät onnistuivat vetämään kokonaisrekisteröinnit plussalle.

  - Heikon saatavuuden takia osa asiakkaista jäi aiemmin ilman haluamaansa mallia, ja nyt ennen kauden alkua on haluttu varmistaa, että saadaan oikea pyörä, puheenjohtaja arvelee. Tuomiston mukaan erityislaatuinen pandemia-aika toi lajin pariin roppakaupalla uusia ja palaavia harrastajia. Kalustoon panostaminen näkyy yhä tilastoissa.

  Koko vuoden myyntien osalta Tuomisto on toiveikas. 

  - Tullaan todennäköisesti pysymään suunnilleen viime vuoden lukemissa. Kysynnän pieni lasku kompensoituu saatavuuden parantumisella. Kokonaistilanne myynnin suhteen selkeytyy kesäkuun myynti- ja rekisteröintilukujen jälkeen.

  Käytettyjen kauppa käynyt edellisvuotta vilkkaampana

  Kuluvana vuonna käytettyjen moottoripyörien puolella kauppa on käynyt erittäin vilkkaana. Tammi-toukokuussa myytiin yhteensä 24 642 käytettyä moottoripyörää, josta kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on 15,4 prosenttia. Mukana luvussa on sekä yksityishenkilöiden väliset että liikkeiden kautta tehdyt kaupat. (Ajoneuvotietojen lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, liikenneasioiden rekisteri, koonnut Value Clinic Oy)

  Moottoripyörien rekisteröinnit kasvussa Euroopassa

  Euroopan moottoripyörävalmistajien liiton (ACEM) tiedotteen mukaan Euroopan viidellä suurimmalla markkinalla Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa rekisteröitiin vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä 253 859 uutta moottoripyörää. Tämä merkitsee noin 15,5 prosentin kasvua verrattuna vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon.

  Ensimmäisen vuosineljänneksen tiedot vahvistavat, että moottoripyöräilyn suosio kasvaa edelleen Euroopassa ja yhä useampi valitsee kaksipyöräisen kaupunkiliikenteeseen sekä lyhyen matkan liikkumiseen vapaa-ajan ajojen lisäksi.

  Moottoripyörän vapaaehtoinen kuntotarkastus katsastuksen korvaavaksi toimenpiteeksi?

  Moottoripyörien katsastuspakon tulosta Suomeen on spekuloitu jo vuosikymmenien ajan. Suomen ajoneuvolaissa ei ole säädetty moottoripyörien määräaikaiskatsastuksesta, ja alan toimijat ovat puolustaneet tätä voimakkaasti perusteenaan moottoripyöräkauden lyhyt kesto ja moottoripyörien/mopojen vähäinen käyttö liikenteessä verrattuna esimerkiksi Etelä-Eurooppaan.

  Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston saamien tietojen mukaan näköpiirissä kuitenkin on, että EU:n ajama moottoripyörien määräaikaiskatsastus tulee myös Suomeen. Suurimmassa osassa EU-maita katsastus on jo käytössä, tuoreimpina maina Ranska ja Belgia.

  Suomessa on nyt tarkoitus selvittää moottoripyörien kuntoa ja katsastuksen tarpeellisuutta. Moottoripyöräalan toimijat SMOTO, MP-Kauppiaat ry, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto ja ajokouluttaja-asiantuntija ovat organisoimassa pilottihanketta, jossa vaihdossa kauppoihin tuleville moottoripyörille suoritetaan standardoitu kuntotarkastus. Pilotti toteutetaan 19 liikkeessä ympäri Suomen vuoden 2023 aikana, ja tavoitteena on kerätä dataa 4000 moottoripyörän kunnosta.

  - Olemme alan sisällä ideoineet vapaaehtoista kuntotarkastusta. Olemme ottaneet mallia Belgiasta, jossa katsastus tehdään omistajanvaihdoksen yhteydessä. Pilotilla keräämme tietoa moottoripyöräkantamme kunnosta. Datan perusteella voimme lähteä ehdottamaankuntotarkastusta viranomaismuotoisen katsastuksen sijaan, kertoo Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston varapuheenjohtaja Mikko Summa.

  Pilotin jälkeen seuraava vaihe voisi Summan mukaan olla, että kuka tahansa voi tuoda moottoripyörän vapaaehtoiseen kuntotarkastukseen. 

  - Omistajat saisivat tietoa ajokkinsa kunnosta, ja hyväksytysti tarkastetut pyörät saisivat leiman papereihin. Vaikkemme näe tarvetta katsastukselle, liputamme vapaaehtoisen kuntotarkastuksen puolesta. On kaikkien etu, että ajokäytössä olevat moottoripyörät ovat kunnossa ja turvallisia.

  Lisätietoja: Jarkko Tuomisto, Moottoripyöräjaoston pj, Teknisen Kaupan Liitto
  jarkko.tuomisto@ktm.com, p. 044 539 8881

  Mikko Summa, Moottoripyöräjaoston vara-pj, Teknisen Kaupan Liitto
  mikko.summa@harley-davidson.com, p. 040 1421993

  Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.

  Uutiset

  Moottoripyöräilevä kaupunginjohtaja tähdittää Prätkällä töih...

  Kansainvälinen Prätkällä töihin -päivä 17. kesäkuuta 2024 kannustaa kaikkia Suomen moottoripyöräilijöitä pyörän selkään ja näkymään liikenteessä. Tänä...

  Uutiset

  MP 23 -messut sai motoristit liikkeelle – kävijämäärä nousi ...

  MP 23  Moottoripyörämessut järjestettiin perjantaista sunnuntaihin 3. – 5.2.2023 Helsingin Messukeskuksessa kolmen vuoden tauon jälkeen. Vuosina ...