Image

Päivä pitenee ja talouden käänne lähenee

Kirjoittaja: Markku Uitto

Image

Markku Uitto

Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja

Talven poliittiset lakot ovat toistaiseksi tauolla ja välirauha hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välillä kestänee hiihtolomien yli. Eduskunnassa rauhasta ei sen sijaan ole tietoakaan. Vihervasemmiston välikysymys kiihdyttää entisestään värikästä keskustelua Arkadianmäellä. Hallituksen esitys laeiksi työehtosopimuslain ja työriitojen sovittelusta annetun lain muuttamisesta annetaan eduskunnalle näillä näkymin viikolla yhdeksän.

Tämän lain yhtenä tavoitteena on rajoittaa poliittisten lakkojen kestoa enintään yhden vuorokauden mittaisiin mielenilmaisuihin. Laki astuisi parhaassa tapauksessa voimaan 1.7.2024. Valitettavasti näyttää siltä, että työtaistelut jatkuvat jopa voimistuen kevään mittaan ja päättynevät vasta, kun lait työelämään ja sosiaaliturvaan liittyvistä uudistuksista on hyväksytty eduskunnassa.

Etenkin tässä suhdannetilanteessa Suomen pysäyttäminen on vastuutonta ja aiheuttaa merkittäviä vaikeuksia entistä useammalle yritykselle ja niiden työntekijöille.

Aika vaikea on löytää nykyisestä uutisvirrasta positiivisia signaaleja talouden kääntymisestä nousuun. YLE uutisoi työttömyyden kasvusta, jonka yhteydessä alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen TEM:stä näki talouden käänteen olevan edessä. Joulu- ja tammikuun lukujen perusteella käänne parempaan käynnistyy näillä hetkillä ja verrattuna viime vuoden loppuun työvoiman kysyntä alkaa kasvaa, Pylkkänen sanoo.

Pylkkänen perustelee optimistisuuttaan hintojen nousuvauhdin taittumisella ja korkojen laskuodotuksilla. Se luo mahdollisuuksia kuluttajille ja lisää yritysten investointihaluja.

Näyttää siltä, että investoinnit, jotka jäivät viime vuonna toteutumatta, toteutuisivat tänä vuonna.

Toivotaan, että Pylkkänen on oikeassa. Yleinen konsensus ennuste ajoittaa käänteen kuitenkin kesän korville ja sekin edellyttää, ettei uusia geopoliittisia shokkeja ilmaannu ja inflaation lasku kääntää korot alaspäin.

Vaikka elämmekin parhaillaan Etelä-Suomessa lopputalvea, on ilmassa selkeästi jo kevään merkkejä. Suurin muutos on varmaankin päivän nopea piteneminen ja selkeinä päivinä voi jo ainakin kuvitella auringonkin lämmittävän. Täytyy toivoa, että paukkupakkaset olisi tältä talvelta jo käsitelty ja Olkiluoto 3:n vuosihuolto menisi suunnitelmien mukaan. Allekirjoittaneen edullinen määräaikainen sähkösopimus nimittäin loppui sunnuntaina ja maanantaista alkaen ollaankin menty sitten pörssikurssien tahdissa.

Markku Uitto

Blogit

Muutokset ja mahdollisuudet kulkevat käsi kädessä | Kimmo Ah...

Julistan tämän kevään inspiroivimmaksi “luontoääneksi” muutoksen. Oletko sinä kuullut jo sen innoittavan kutsun? Vai herättääkö ääni kenti...

Blogit TEKtalk

EU:n uusi kestävyyslainsäädäntö uhkana pk-yrityksille

Kuukausi sitten suuri joukko eurooppalaisia teollisuusjohtajia kokoontui Antwerpissä ja esitti seuraavan komission uudeksi teemaksi European Industry ...

Blogit

Päivää, mitä herralle saisi olla? | Timo Lindström, Andreas ...

Kuluttajan roolissa olemme kuulleet miten meidän tulisi pienentää omaa hiilijalanjälkeämme. Sen vuoksi koemme parhaillaan vauhdikasta siirtymää sähköi...