Image

S&N:n Hannele Julin: Miten elää 110-vuotiaaksi ja vielä vanhemmaksi?

Kirjoittaja: Hannele Julin

Image

Hannele Julin

toimitusjohtaja, S&N Osakeyhtiö

Vuonna 1913 Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa, autoja kaduillamme muutamia kymmeniä ja vesiklosetit vain harvoilla ja valituilla. Samana vuonna tanskalainen Simonsen & Nielsen A/S perusti Helsinkiin polkupyöriä ja automobiileja sekä näiden tarvikkeita myyvän tukkuliikkeen. Nyt, 110 vuotta myöhemmin, S&N on edelleen hengissä ja voimissaan.

Tuntuu uskomattoman pitkältä ajalta, kun miettii, kuinka paljon maailma on tässä ajassa muuttunut.

S&N on vuosien saatossa muuttunut polkupyöräverstaasta teollisuuden hovihankkijaksi. Luonnollisesti näin pitkään matkaan on mahtunut lukuisia vaiheita erittäin hyvistä erittäin vaikeisiin, ja kaikkea siltä väliltä. Valitettavasti myös sellaisia hetkiä, jolloin yrityksen hautajaiset eivät ole olleet kaukana.

Itse olen ollut mukana vain pienen hetken, alle 5 prosenttia yrityksen olemassaolosta. Aloittaessani S&N oli ajautunut syville vesille kovaan vastatuuleen. Kun nyt olemme onnistuneet löytämään seesteisemmät vedet ja myötätuulen, olen pohtinut pitkän iän salaisuutta ja ylipäänsä eväitä yritysten pitkään elämään, ja ne ovat tässä.

1. Kukaan ei voi tehdä kaikkea itse.

Jokaisen menestyvän yrityksen takana on sitoutunut ja pätevä henkilöstö, joka kehittyy ja kasvaa muutosten mukana. Tätä voisi kutsua myös terveeksi yrityskulttuuriksi. Oikeat henkilöt oikeissa paikoissa – helppo sanoa, mutta ei aina helppoa toteuttaa! Kaikki, etenkin pienemmät ja vähemmän tunnetut pk-yritykset, joutuvat tosissaan miettimään työnantajakuvaansa ja sitä, miten houkutella ja toisaalta pitää kiinni avainpelureistaan.

2. Löydä omat keihäänkärkesi, joilla tuotat asiakkaille lisäarvoa.

Kilpailu ns. punaisella merellä ilman erilaistumista tekee toiminnasta kovin haavoittuvaista. Yhtä tärkeää on päivittää keihäänkärjet maailman ja tilanteiden muuttuessa. Tämä voi tarkoittaa kipeitä päätöksiä, sillä joskus pitää luopua osa-alueista, jotka ovat vuosikymmeniä olleet yrityksen DNA:ta ja kantavia tukipilareita. Tunnepitoinen päätös, joka monesti tehdään liian myöhään. Strategia ei ole vain se mitä tehdään, vaan myös se, mitä ei tehdä. Vanhasta täytyy osata päästää irti.

3. Toimiva hallitus on todellinen voimavara.

Toimiva hallitus on jokaiselle yritykselle todellinen voimavara, joka auttaa niin toimitusjohtajaa kuin koko yritystä eteenpäin. Tämä pätee erityisesti vaikeuksien keskellä kamppaileville yrityksille. Hallitusjäsenet kannattaa valita huolella. Itse olen erityisen onnekas, kun olen saanut työskennellä todella osaavan hallituksen kanssa ja samalla oppinut paljon!

Listaa voisi jatkaa huomattavasti pidemmälle, mutta pitkää ja suhteellisen tervettä elämää voi povata jo tuolla eliksiirillä.

Olen myös pohtinut mikä sai minut viisi vuotta sitten siirtymään S&N:lle, yritykseen, josta en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Yksi syy oli eittämättä se, että liki 30 vuotta kestäneen globaalin korporaatioelämän jälkeen työskentely suomalaisessa pk-yrityksessä tuntui kiehtovalta ajatukselta. Yrityksen toiminnan ohjaaminen ilman korporaation ohjeistusta olisi jotain aivan uutta!

Muut syyt ovat juuri ne, jotka ovat listattuna yllä. Vakuutuin siitä, että henkilöstö on isossa kuvassa erinomainen ja S&N on ainutlaatuinen ja arvostettu yritys. Vakuutuin myös siitä, että hallituksessamme on paitsi kompetenssia myös vahva usko siihen, että yritys on elinkelpoinen tulevaisuudessakin. Ja näin S&N saa hyvinvoivana viettää 110-vuotispäiväänsä. Juhlia, jotka valitettavan harva suomalainen yritys on päässyt viettämään.

Blogit

Lyhyellä tähtäimellä räntää, pitkällä aurinkokin voi paistaa

Talouden tilanne lyhyellä tähtäimellä on selvästi heikkenemässä. Rakentamisen, erityisesti asuinrakentamisen aloitukset ovat käytännössä jäissä. Raken...

Blogit

Sähköteknisen Kaupan Liiton Sallamaari Muhonen: Sähköiset te...

Inflaatio ja korot ovat tehneet rakentajista jos kohta kuluttajistakin nyt yltiövarovaisia. Jos hankkeita ei lähde liikkeelle, kielteiset vaikutukset ...

Blogit Vastuullisuus

Feonin Petri Kalliokoski: Oletko valmistautunut vastuullisee...

Markkinoiden ja maailman talouden myllerryksistä huolimatta kaikkien yritysten tulisi ottaa vastuullisuus vakavasti. Kun aiheesta puhutaan, aika usein...