Image

Sähköteknisen Kaupan Liiton Sallamaari Muhonen: Sähköiset terveiset budjettiriiheen

Kirjoittaja: Sallamaari Muhonen

Image

Sallamaari Muhonen

Toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto

Inflaatio ja korot ovat tehneet rakentajista jos kohta kuluttajistakin nyt yltiövarovaisia. Jos hankkeita ei lähde liikkeelle, kielteiset vaikutukset ulottuvat laajasti koko kansantalouteen.

Tarve energiatehokkaampaan asumiseen ja työympäristöön ei ole kadonnut mihinkään. Syksyn edetessä kiinnostaa varmaan taas energialaskujen hillitseminen. Jos investoreilla on syynsä jarrutella, ainakin kotitalouksien tarpeellisia hankkeita kannattaisi sysätä liikkeelle.

Taloyhtiöiden energiatehokkuusremontteja ja sähköautojen latauslaitteiden hankintaa on vauhditettu mm. ARA-avustuksin. Hartaasti toivon, että tämä tukiporkkana kuuluisi valtiontalouden työkalupakkiin jatkossakin.

Kun katsoo naapuriin, Ruotsissa on otettu käyttöön ”vihreä kotitalousvähennys”. Ruotsissa energiatehokkuusremontista voi vähentää peräti 5000 euroa vuodessa ja 60 prosenttia työn osuudesta. Lisäksi Ruotsissa kotitalousvähennyksessä voi vähentää energiatehokkuutta parantavista tuotehankinnoista enimmillään 40 prosenttia tuotteen hankintahinnasta.

Kotitalousvähennys on osoittautunut meilläkin toimivaksi ratkaisuksi siirtämään pimeitä hoiva- ja remonttitöitä verotuksen ja vakuutusten piiriin.

Eikö tässä tilanteessa meilläkin voitaisi laajentaa tuon tepsivän keinon käyttöä? Energiatehokkuutta parantavien laitteiden, kuten läsnäolotunnistimien, ajastintermostaattien ja LED-valaistuksen, tai kiinteistökohtaisen energiantuotannon, kuten aurinkosähköjärjestelmän, hankinnan ja asennusten kustannukset voitaisiin ottaa kotitalousvähennyksen piiriin.

Kuluttajien teettämät energiatehokkuusremontithan työllistävät nimenomaan maamme tukkukauppaa ja LVI- ja sähköurakointeja tekeviä pk-yrityksiä. Aikojen ennen pitkää parantuessa näitä yrityksiä tarvitaan isompienkin rakennusprojektien toteuttamisessa.

Viestiä viedään, ja pallo on nyt budjettiriihen valmistelijoilla ja poliitikoilla.

Sallamaarin kuva: Mika Yösärä

Blogit

Bang & Bonsomerin Teittinen: Suomen huoltovarmuutta voidaan ...

Ukrainan sota, logistiikkaongelmat, maailmanlaajuinen komponenttipula ja viime aikoina uutisoidut kaasuputki- ja tietoliikennekaapelirikot ovat nostan...

Blogit TEKtalk

Lopettaako CBAM-hiilirajamekanismi teräksen tuonnin?

Euroopan komission reilut pari vuotta sitten julkaisema Fit-for-55-säädöspaketti alkaa realisoitumaan yrityksille uusina velvoitteina. Yksi etenkin ma...

Blogit

Konwellin Pia Heinänen-Alasaari: “Meidän on oltava nyt täysi...

Vladimir Putinin ja Venäjän aloittama sota on raivonnut jo yli puolitoista vuotta. Ukraina on kärsinyt suuresti, monet sen kaupungeista ovat raunioina...