Image

Sähköteknisen Kaupan Liiton Sallamaari Muhonen: Sähköiset terveiset budjettiriiheen

Kirjoittaja: Sallamaari Muhonen

Image

Sallamaari Muhonen

Toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto

Inflaatio ja korot ovat tehneet rakentajista jos kohta kuluttajistakin nyt yltiövarovaisia. Jos hankkeita ei lähde liikkeelle, kielteiset vaikutukset ulottuvat laajasti koko kansantalouteen.

Tarve energiatehokkaampaan asumiseen ja työympäristöön ei ole kadonnut mihinkään. Syksyn edetessä kiinnostaa varmaan taas energialaskujen hillitseminen. Jos investoreilla on syynsä jarrutella, ainakin kotitalouksien tarpeellisia hankkeita kannattaisi sysätä liikkeelle.

Taloyhtiöiden energiatehokkuusremontteja ja sähköautojen latauslaitteiden hankintaa on vauhditettu mm. ARA-avustuksin. Hartaasti toivon, että tämä tukiporkkana kuuluisi valtiontalouden työkalupakkiin jatkossakin.

Kun katsoo naapuriin, Ruotsissa on otettu käyttöön ”vihreä kotitalousvähennys”. Ruotsissa energiatehokkuusremontista voi vähentää peräti 5000 euroa vuodessa ja 60 prosenttia työn osuudesta. Lisäksi Ruotsissa kotitalousvähennyksessä voi vähentää energiatehokkuutta parantavista tuotehankinnoista enimmillään 40 prosenttia tuotteen hankintahinnasta.

Kotitalousvähennys on osoittautunut meilläkin toimivaksi ratkaisuksi siirtämään pimeitä hoiva- ja remonttitöitä verotuksen ja vakuutusten piiriin.

Eikö tässä tilanteessa meilläkin voitaisi laajentaa tuon tepsivän keinon käyttöä? Energiatehokkuutta parantavien laitteiden, kuten läsnäolotunnistimien, ajastintermostaattien ja LED-valaistuksen, tai kiinteistökohtaisen energiantuotannon, kuten aurinkosähköjärjestelmän, hankinnan ja asennusten kustannukset voitaisiin ottaa kotitalousvähennyksen piiriin.

Kuluttajien teettämät energiatehokkuusremontithan työllistävät nimenomaan maamme tukkukauppaa ja LVI- ja sähköurakointeja tekeviä pk-yrityksiä. Aikojen ennen pitkää parantuessa näitä yrityksiä tarvitaan isompienkin rakennusprojektien toteuttamisessa.

Viestiä viedään, ja pallo on nyt budjettiriihen valmistelijoilla ja poliitikoilla.

Sallamaarin kuva: Mika Yösärä

Blogit

Innovoivalla kulttuurilla taantumasta kasvuun | Hannele Juli...

Osallistuessani taannoin MIT:n ja IMD:n Business Schoolien yhteisesti järjestämään Driving Strategic Innovation -koulutukseen silmäni avautuivat ymmär...

Blogit

Palvelualojen tuottavuutta tulee parantaa, keinoja löytyy jo...

Suomen talous on pitkään kamppaillut tuottavuuden kasvun kanssa, ja tämä on yksi keskeisimmistä syistä siihen, miksi taloutemme ei ole laajemmin kasva...

Blogit TEKtalk

Kuka, mitä tankkas ja ketä, mitä, häh

Tällä hetkellä keskustelu vedyn mahdollisuuksista käy kiivaana teollisuudessa, liikenteessä, sähköntuotannossa ja rakennusalalla. Kyseessä ei ole kuit...