Image

Sähköteknisen Kaupan Liiton Sallamaari Muhonen: Sähköiset terveiset budjettiriiheen

Kirjoittaja: Sallamaari Muhonen

Image

Sallamaari Muhonen

Toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto

Inflaatio ja korot ovat tehneet rakentajista jos kohta kuluttajistakin nyt yltiövarovaisia. Jos hankkeita ei lähde liikkeelle, kielteiset vaikutukset ulottuvat laajasti koko kansantalouteen.

Tarve energiatehokkaampaan asumiseen ja työympäristöön ei ole kadonnut mihinkään. Syksyn edetessä kiinnostaa varmaan taas energialaskujen hillitseminen. Jos investoreilla on syynsä jarrutella, ainakin kotitalouksien tarpeellisia hankkeita kannattaisi sysätä liikkeelle.

Taloyhtiöiden energiatehokkuusremontteja ja sähköautojen latauslaitteiden hankintaa on vauhditettu mm. ARA-avustuksin. Hartaasti toivon, että tämä tukiporkkana kuuluisi valtiontalouden työkalupakkiin jatkossakin.

Kun katsoo naapuriin, Ruotsissa on otettu käyttöön ”vihreä kotitalousvähennys”. Ruotsissa energiatehokkuusremontista voi vähentää peräti 5000 euroa vuodessa ja 60 prosenttia työn osuudesta. Lisäksi Ruotsissa kotitalousvähennyksessä voi vähentää energiatehokkuutta parantavista tuotehankinnoista enimmillään 40 prosenttia tuotteen hankintahinnasta.

Kotitalousvähennys on osoittautunut meilläkin toimivaksi ratkaisuksi siirtämään pimeitä hoiva- ja remonttitöitä verotuksen ja vakuutusten piiriin.

Eikö tässä tilanteessa meilläkin voitaisi laajentaa tuon tepsivän keinon käyttöä? Energiatehokkuutta parantavien laitteiden, kuten läsnäolotunnistimien, ajastintermostaattien ja LED-valaistuksen, tai kiinteistökohtaisen energiantuotannon, kuten aurinkosähköjärjestelmän, hankinnan ja asennusten kustannukset voitaisiin ottaa kotitalousvähennyksen piiriin.

Kuluttajien teettämät energiatehokkuusremontithan työllistävät nimenomaan maamme tukkukauppaa ja LVI- ja sähköurakointeja tekeviä pk-yrityksiä. Aikojen ennen pitkää parantuessa näitä yrityksiä tarvitaan isompienkin rakennusprojektien toteuttamisessa.

Viestiä viedään, ja pallo on nyt budjettiriihen valmistelijoilla ja poliitikoilla.

Sallamaarin kuva: Mika Yösärä

Blogit

Lyhyellä tähtäimellä räntää, pitkällä aurinkokin voi paistaa

Talouden tilanne lyhyellä tähtäimellä on selvästi heikkenemässä. Rakentamisen, erityisesti asuinrakentamisen aloitukset ovat käytännössä jäissä. Raken...

Blogit Vastuullisuus

Feonin Petri Kalliokoski: Oletko valmistautunut vastuullisee...

Markkinoiden ja maailman talouden myllerryksistä huolimatta kaikkien yritysten tulisi ottaa vastuullisuus vakavasti. Kun aiheesta puhutaan, aika usein...

Blogit

Juha Ala-Hiiro: Osaajapula – vai luutuneet ajattelutavat?

Osallistuin Alankomaissa kesäkuussa järjestettyyn ERA Convention 2023 -tapahtumaan, jossa rakennuskonevuokraajat ympäri Eurooppaa ja laajasti sen ulko...