Image

Sähköteknisen Kaupan Liiton Sallamaari Muhonen: Sähköiset terveiset budjettiriiheen

Kirjoittaja: Sallamaari Muhonen

Image

Sallamaari Muhonen

Toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto

Inflaatio ja korot ovat tehneet rakentajista jos kohta kuluttajistakin nyt yltiövarovaisia. Jos hankkeita ei lähde liikkeelle, kielteiset vaikutukset ulottuvat laajasti koko kansantalouteen.

Tarve energiatehokkaampaan asumiseen ja työympäristöön ei ole kadonnut mihinkään. Syksyn edetessä kiinnostaa varmaan taas energialaskujen hillitseminen. Jos investoreilla on syynsä jarrutella, ainakin kotitalouksien tarpeellisia hankkeita kannattaisi sysätä liikkeelle.

Taloyhtiöiden energiatehokkuusremontteja ja sähköautojen latauslaitteiden hankintaa on vauhditettu mm. ARA-avustuksin. Hartaasti toivon, että tämä tukiporkkana kuuluisi valtiontalouden työkalupakkiin jatkossakin.

Kun katsoo naapuriin, Ruotsissa on otettu käyttöön ”vihreä kotitalousvähennys”. Ruotsissa energiatehokkuusremontista voi vähentää peräti 5000 euroa vuodessa ja 60 prosenttia työn osuudesta. Lisäksi Ruotsissa kotitalousvähennyksessä voi vähentää energiatehokkuutta parantavista tuotehankinnoista enimmillään 40 prosenttia tuotteen hankintahinnasta.

Kotitalousvähennys on osoittautunut meilläkin toimivaksi ratkaisuksi siirtämään pimeitä hoiva- ja remonttitöitä verotuksen ja vakuutusten piiriin.

Eikö tässä tilanteessa meilläkin voitaisi laajentaa tuon tepsivän keinon käyttöä? Energiatehokkuutta parantavien laitteiden, kuten läsnäolotunnistimien, ajastintermostaattien ja LED-valaistuksen, tai kiinteistökohtaisen energiantuotannon, kuten aurinkosähköjärjestelmän, hankinnan ja asennusten kustannukset voitaisiin ottaa kotitalousvähennyksen piiriin.

Kuluttajien teettämät energiatehokkuusremontithan työllistävät nimenomaan maamme tukkukauppaa ja LVI- ja sähköurakointeja tekeviä pk-yrityksiä. Aikojen ennen pitkää parantuessa näitä yrityksiä tarvitaan isompienkin rakennusprojektien toteuttamisessa.

Viestiä viedään, ja pallo on nyt budjettiriihen valmistelijoilla ja poliitikoilla.

Sallamaarin kuva: Mika Yösärä

Blogit

Päivää, mitä herralle saisi olla? | Timo Lindström, Andreas ...

Kuluttajan roolissa olemme kuulleet miten meidän tulisi pienentää omaa hiilijalanjälkeämme. Sen vuoksi koemme parhaillaan vauhdikasta siirtymää sähköi...

Blogit

Rotatorin Wartiovaara: Ainoa mahdollisuus on muutos

Millainen tämä maailmantilanne nyt on?Eri näkökulmista se näyttäytyy eri tavoin, mutta ehkäpä se yhteinen lanka on että melko erikoinen.Jos katsotaan ...

Blogit TEKtalk

Nyt on hyvä hetki perehdyttää ja kouluttaa uusia osaajia

Elämme poikkeuksellisia aikoja, kun taloudellinen epävarmuus leimaa valitettavasti monien yritysten toimintaa. Hiljainen ajanjakso, joka on seurausta ...