Image

Sähköteknisen Kaupan Liiton Sallamaari Muhonen: Sähköiset terveiset budjettiriiheen

Kirjoittaja: Sallamaari Muhonen

Image

Sallamaari Muhonen

Toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto

Inflaatio ja korot ovat tehneet rakentajista jos kohta kuluttajistakin nyt yltiövarovaisia. Jos hankkeita ei lähde liikkeelle, kielteiset vaikutukset ulottuvat laajasti koko kansantalouteen.

Tarve energiatehokkaampaan asumiseen ja työympäristöön ei ole kadonnut mihinkään. Syksyn edetessä kiinnostaa varmaan taas energialaskujen hillitseminen. Jos investoreilla on syynsä jarrutella, ainakin kotitalouksien tarpeellisia hankkeita kannattaisi sysätä liikkeelle.

Taloyhtiöiden energiatehokkuusremontteja ja sähköautojen latauslaitteiden hankintaa on vauhditettu mm. ARA-avustuksin. Hartaasti toivon, että tämä tukiporkkana kuuluisi valtiontalouden työkalupakkiin jatkossakin.

Kun katsoo naapuriin, Ruotsissa on otettu käyttöön ”vihreä kotitalousvähennys”. Ruotsissa energiatehokkuusremontista voi vähentää peräti 5000 euroa vuodessa ja 60 prosenttia työn osuudesta. Lisäksi Ruotsissa kotitalousvähennyksessä voi vähentää energiatehokkuutta parantavista tuotehankinnoista enimmillään 40 prosenttia tuotteen hankintahinnasta.

Kotitalousvähennys on osoittautunut meilläkin toimivaksi ratkaisuksi siirtämään pimeitä hoiva- ja remonttitöitä verotuksen ja vakuutusten piiriin.

Eikö tässä tilanteessa meilläkin voitaisi laajentaa tuon tepsivän keinon käyttöä? Energiatehokkuutta parantavien laitteiden, kuten läsnäolotunnistimien, ajastintermostaattien ja LED-valaistuksen, tai kiinteistökohtaisen energiantuotannon, kuten aurinkosähköjärjestelmän, hankinnan ja asennusten kustannukset voitaisiin ottaa kotitalousvähennyksen piiriin.

Kuluttajien teettämät energiatehokkuusremontithan työllistävät nimenomaan maamme tukkukauppaa ja LVI- ja sähköurakointeja tekeviä pk-yrityksiä. Aikojen ennen pitkää parantuessa näitä yrityksiä tarvitaan isompienkin rakennusprojektien toteuttamisessa.

Viestiä viedään, ja pallo on nyt budjettiriihen valmistelijoilla ja poliitikoilla.

Sallamaarin kuva: Mika Yösärä

Blogit

Muutokset ja mahdollisuudet kulkevat käsi kädessä | Kimmo Ah...

Julistan tämän kevään inspiroivimmaksi “luontoääneksi” muutoksen. Oletko sinä kuullut jo sen innoittavan kutsun? Vai herättääkö ääni kenti...

Blogit TEKtalk

EU:n uusi kestävyyslainsäädäntö uhkana pk-yrityksille

Kuukausi sitten suuri joukko eurooppalaisia teollisuusjohtajia kokoontui Antwerpissä ja esitti seuraavan komission uudeksi teemaksi European Industry ...

Blogit

Päivä pitenee ja talouden käänne lähenee

Talven poliittiset lakot ovat toistaiseksi tauolla ja välirauha hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välillä kestänee hiihtolomien yli. Eduskunnassa ...