Image

Mikael Kämpe: ”Uskon teknisen kaupan vahvuuksien siivittävän alan kuivin jaloin tästäkin kriisistä.”

Teknisen Kaupan Liiton hallitus aloitti uudessa kokoonpanossaan 1. tammikuuta 2023. Tuore puheenjohtaja, Ramirent Finlandin toimitusjohtaja Mikael Kämpe istahtaa pöydän päähän ajassa, joka tarjoaa tekniselle kaupalle sekä huikeita mahdollisuuksia että ennennäkemättömiä haasteita.

Millainen uusi puheenjohtaja Mikael on?

Kuvailisin itseäni rauhalliseksi ja ihmiskeskeiseksi. Olen aina pyrkinyt olemaan oma itseni, enkä hötkyile turhia. Ruotsissa ja Keski-Euroopassa pitkään asuneena ja töitä tehneenä olen tottunut erilaisin tapoihin toimia. Vapaa-aikaani kuuluvat perhe, matkustelu, kulttuuri ja liikunta. En ole mikään himourheilija, mutta kävelen, hiihdän ja juoksen.

Miten näet alan tilanteen ja tulevaisuuden?

Teknisellä kaupalla on vihreässä siirtymässä merkittävä rooli. Maahantuojat, tukkurit ja asennusfirmat ovat kaikki mukana jollain tavalla talouden rakennemuutoksessa ja hiilineutraalin hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Meillä on hyvät edellytykset olla tulevaisuudessa edelläkävijöitä teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä.

Viime syksynä näkymien eteen hiipi usva, joka ei ole yhtään hälvennyt. Markkinatunnelmaa synkistää huima inflaatio, joka on saanut ihmiset varovaisemmiksi. Teknisellä kaupalla on edessään kovaa kyytiä nousevan kustannustason haltuun ottaminen. Kaikki odottavat nyt malttamattomina Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisten neuvotteluiden tulosta.

Mitkä ovat Teknisen Kaupan Liiton odotukset valtiovallalle?

Peräänkuulutan kokonaisvaltaista näkemystä siitä, miten Suomea viedään eteenpäin. Kaikki tuntuvat pyrkivän edistämään suppeasti omaa linjaansa. Tarvitsemme yhtenäistä linjaa Suomen kehittämiseksi kiinnostavaksi investointikohteeksi. Blastr Green Steelin Inkoon-hanke on positiivinen signaali, mutta nähtäväksi jää toteutuuko se ja millä aikataululla.

Lisäksi työvoima ja sen riittävyys on koko kansantalouden, ei pelkästään teknisen kaupan, kohtalonkysymys. Keskustelu ajautuu liiaksi korkeakoulutuksen lisäämiseen, sillä tarvitsemme myös keskiastetta. Työperäistä maahanmuuttoa tulisi lisätä, ja keventää töihin pääsyn byrokratiaa. Esimerkiksi Suomeen muuttaneiden ukrainalaisten kohdalla on nyt nähty, että lupa-asiat estävät töihin pääsyn, vaikka halua olisi. Suomi noudattaa EU:n ohjeita pilkuntarkasti, mutta on laatinut myös omia rajoitteita ja ajanut itsensä nurkkaan.

Millaisena näet liiton roolin jäsenyritysten tukena?

Toimimme teknisen kaupan kentän äänitorvena, ja pystymme yhtenäisenä rintamana viemään asioita eteenpäin. Esimerkiksi yhteisvoimin Kaupan Liiton kanssa tuemme teknisen ja kaupallisen osaamisen yhdistäviä koulutusohjelmia.

Olen kuulunut hallitukseen vuodesta 2017. Erityisesti korona-aikana korostuivat hyvät yhteiset keskustelut. Olemme sopivan pieni ryhmä, jossa pääsee vaikuttamaan ja edistämään asioita. Tämä motivoi meitä kaikkia hallituksen jäseniä.

Mitä vastuullisuusrintamalla tapahtuu teknisessä kaupassa?

Moni yritys on mukana edistämässä vastuullisuutta uusien teknologioiden kautta. Kyse ei ole pelkästään energian- ja rahansäästöstä, vaan myös luonnon. Suomella olisi varaa erottautua rohkeammin vastuullisuusasioissa. Teknisellä alalla löytyy paljon hienoja yrityksiä, jotka vievät asiaa eteenpäin.

Teknisen Kaupan Liiton vuoden 2023 hallitukseen kuuluvat lisäksi COO Kimmo Ahonen (Wihuri Oy) *), toimitusjohtaja Ilkka Brander (SGN Group Oy) *), toimitusjohtaja Pia Heinänen-Alasaari (Konwell Oy), toimitusjohtaja Jaakko Hämäläinen (FFPA ry/Bosch Rexroth Oy), toimitusjohtaja Mika Höijer (STK ry/ Sonepar Suomi Oy) *), toimitusjohtaja Jyrki Martikainen (Hilti (Suomi) Oy) *), toimitusjohtaja Mikko Pasanen (Telko Oy), hallituksen puheenjohtaja Suvi Pietarinen (Masino Group Oy) *) ja toimitusjohtaja Mikko Teittinen (Bang & Bonsomer Group Oy). Varapuheenjohtajina toimivat toimitusjohtaja Hannele Julin (S&N Osakeyhtiö) ja toimitusjohtaja Petri Kalliokoski (Feon Oy).

Blogit

Rotatorin Wartiovaara: Ainoa mahdollisuus on muutos

Millainen tämä maailmantilanne nyt on?Eri näkökulmista se näyttäytyy eri tavoin, mutta ehkäpä se yhteinen lanka on että melko erikoinen.Jos katsotaan ...

Vastuullisuus

Hiltin myyntiedustajat siirtyivät sähköautoihin – myös Lapis...

Julkaisemme artikkelisarjan jäsenyritystemme konkreettisista teoista, jotka edistävät teknisen kaupan alan tunnettuutta, vetovoimaa tai vastuullisuutt...

Blogit

Ramirentin Kämpe: Puhelu teknisestä kaupasta joulupukin kuum...

Ensimmäinen kauteni Teknisen Kaupan Liiton hallituksen puheenjohtajana on ollut monella tapaa haasteellinen. Historiankirjoihin merkittäköön, että sod...