Kun konkreettinen vastuullisuusteko on monta pientä – Alumeco Finland otti vastuullisuuden osaksi jokapäiväistä toimintaa
Julkaisemme artikkelisarjan jäsenyritystemme konkreettisista teoista, jotka edistävät teknisen kaupan alan tunnettuutta, vetovoimaa tai vastuullisuutta - parhaassa tapauksessa niitä kaikkia.
Alumeco-konserni on kansainvälisillä markkinoilla toimiva metallien tukkumyyjä, joka myy Suomessa yrityksille alumiinia ja ruostumattomia teräksiä. Konsernin pääkonttori on Tanskassa. Suurimpia asiakkaita Suomessa ovat laiva-, vene- ja meriteollisuus, rakentaminen ja alihankintateollisuus. Suomessa Alumeco tekee tiivistä yhteistyöstä samaan konserniin kuuluvan sisaryrityksensä, Metalcenter Groupin kanssa, joka puolestaan välittää kuparia, messinkiä ja pronsseja.
- Me olemme jälleenmyyjäyritys, joten omat päästömme ovat koko toimitusketjussa suhteellisen pieniä. Ostamme ja välitämme eteenpäin valmista raaka-ainetta eli levyjä, putkia ja tankoja. Sahauspalvelua meillä on Turussa omana tuotantona alumiinilevyille, -tangoille ja profiileille. Alihankintakumppaneidemme kanssa yhteistyössä toimitamme materiaaleja myös esim. pintakäsiteltyinä sekä koneistettuna. Alkutuotanto, kuljetukset ja metalleista valmistetut lopputuotteet muodostavat kuitenkin arvoketjussa päästöistä isoimman osan, sanoo Stella Tallqvist, joka vastaa Alumeco Finlandissa myynnin tuen ja markkinoinnin ohella myös vastuullisuusasioista.
- Olemme usein osa isompaa alihankintaketjua, jolloin asiakkaiden ESG-vaatimukset valuvat ketjussa alaspäin. Meiltäkin odotetaan entistä tarkempaa raportointia oman toiminnan ohella myös tuotteiden alkuperästä ja valmistusolosuhteista. EU-säädöksethän tiukkenevat vuonna 2025 ja olemme myös CBAM-maahantuoja.
Mihin kaikkeen jälleenmyyjä voi vaikuttaa?
Tallqvistin mukaan vastuullisuusasiat otettiin vuonna 2021 konsernin strategiaan mukaan ja näin niistä tuli myös yritysjohdon prioriteetti.
- Suomen yhtiössä listattiin konkreettisia tekoja, joilla saamme omia päästöjä alas ja teimme selkeän toimintasuunnitelman. Ensimmäinen ja nopea toimenpide oli siirtyä silloisissa toimitiloissa 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla tuotettuun sähköön. Olimme jo päättäneet rakennuttaa kokonaan uudet tilat, jotka suunniteltiin alusta asti meidän tarpeitamme varten, eli pystyimme jo suunnitteluvaiheessa vaikuttamaan ratkaisuihin.
Vuonna 2022 yhtiö investoi kuljetuksiin Turun varastolta asiakkaille Suomessa, kun yhteistyökumppanin kautta tarjoutui mahdollisuus käyttää ajoneuvoissa uusiutuvaa dieseliä useilla reiteillä.
- Aiemmin kotimaan kuljetukset muodostivat suuren osan hiilijalanjäljestämme. Uusiutuvan dieselin käyttö on pienentänyt näitä päästöjä yli 80 %, Tallqvist vahvistaa.
Tallqvist kertoo, että yhtiö on pyrkinyt ottamaan varastovalikoimaan materiaaleja, joiden tuotantoprosesseissa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Lisäksi valikoimassa on tuotteita, joiden valmistuksessa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja. Soveltuvuus asiakkaan käyttötarkoituksiin selvitetään aina tapauskohtaisesti.
Uudet toimitilat rakennettiin energiatehokkuus edellä
Alumecon ja Metalcenterin uudet toimitilat Turussa ovat olleet iso investointi. Varasto suunniteltiin alusta lähtien energiatehokkuuden ja materiaalin tehokkaan läpivirtauksen näkökulmasta. Liiketunnistimin varustettu LED-valaistus on osa modernia talotekniikkaa, valot eivät pala turhaan missään tiloissa.
- Meille asennettiin aurinkopaneelit katolle ja ensimmäisten kuukausien kokemuksella näyttää siltä, että oma energiantarve saadaan kesäkuukausina niiden avulla katettua suurelta osin ja energiaa jää jopa myyntiin.
Alumecolla oli jo aiemmin otettu käyttöön työsuhdepolkupyöräetu. Uusissa toimitiloissa on huomioitu muiden muassa pyöräilijöiden tarpeet.
Näkyviä tuloksia kolmessa vuodessa
Alumeco-konserni on asettanut tavoitteeksi päästöjen vähentämisen 80 prosentilla vuoteen 2040 mennessä.
- Aloitimme toimenpiteet Suomessa vuonna 2021 ja olemme edenneet sen jälkeen vauhdilla. Varsinainen ensimmäinen laskenta on tehty vasta tänä vuonna, mutta olemme jo tähän mennessä pystyneet vähentämään omia päästöjämme yli 60 %.
Tallqvist toteaa, että viime vuonna saadut ISO-sertifioinnit ja niihin liittyvä hakuprosessi sekä sisäiset että ulkoiset auditoinnit ovat tuoneet matkan varrella lisää systemaattisuutta ympäristötyöhön.
- Henkilöstön koulutus ympäristöasioihin on myös avainasemassa. Olemme kouluttaneet sekä myyntiä että varastohenkilöstöä vastuullisuusasioihin. Paljon tuleekin ideoita ja ajatuksia myös henkilöstöltä suoraan.